Tidligere denne uka var besøkte Svein Kenneth medialinjen på Åkra hvor han er tidligere elev. Foto: Esteban Panza
Tidligere denne uka var besøkte Svein Kenneth medialinjen på Åkra hvor han er tidligere elev. Foto: Esteban Panza

-Alt ble spist, trass regnvær!

Haugesund har fortsatt «Verdens største Sildebord» og ingen regndråper er i stand til å stanse folk i å nyte delikatessene som Kokkenes Mesterlaug Haugalandet hvert år tryller fram av 4,5 tonn sild. For 31. gang møtte tusentalls opp nord i Haraldsgata for å sikre seg en sunn, sein frokost eller tidlig lunsj i en felles hyllest til Havets Sølv.

I år var det nestor i gourmet- og matmiljøet i Stavanger, Lauritz Hansen, som hadde fått oppdraget med å åpne det formidable Sildebordet. I sin hilsen til haugalandingene trakk han fram sildas betydning for bosettingen og næringsutviklingen her vest, dens positive og sunne næringsverdi i et godt og balansert kosthold – og utfordret alle de frammøtte om å bidra til at vår bruk av silda i hverdagen tilpasses barns og unges matvaner. Da må silda komponeres inn i nye, moderne smaker. Hansen var for øvrig svært imponert over den formidable innsatsen som Kokkenes Mesterlaug Haugalandet har lagt ned gjennom mange år for å opprettholde mattradisjonen og roste også samarbeidet med H. J. Kyvik AS gjennom alle år. Uten denne bedriftens entusiasme og aktive bidrag, ville det ikke ha vært mulig å videreføre og utvikle Sildabordet fram til dagens format.

Deler av produksjonen havnet også på byens seks alders- og sykehjem, der det var egne arrangementer ut over dagen.

Regnet la ingen demper på matlysten. Da vi passerte Sildabordet i duskregn to timer etter åpningen, var folk fortsatt i ferd med å forsyne seg av de siste restene. 4,5 tonn med Omega 3 i naturlig form må være et gedigent løft for folkehelsen for en liten stund. La oss håpe at alle fikk med seg Lauritz Hansens formaninger om sunt kosthold – og at de også nok et år sender varme tanker til alle dem som nok et år gjennom en svær dugnad bidro til at byen nok en gang kan forsvare tittelen «Verdens største».

Mer om arrangementet på TV Haugaland mandag.