Den franske forbindelsen, kl. 09.00 i Edda 2
Den franske forbindelsen, kl. 09.00 i Edda 2

FILMFYRTÅRNET: LØRDAG

Vi anbefaler hvilke filmer du må se – dag for dag – på Den Norske Filmfestivalen 2015.
Dagen starter med Den franske forbindelsen i Edda 2 kl. 09.00. Foto: Presse

Vi anbefaler hvilke filmer du må se – dag for dag – på Den Norske Filmfestivalen 2015.

Elser - 13 minutter etter Hitler, kl. 11.30 i Edda 1

Elser – 13 minutter etter Hitler, kl. 11.30 i Edda 1

Den offisielle åpningen av festivalen er ikke før klokken 19.30 på søndag, men her er det så mange godbiter å fordøye at en må tjuvstarte halvannet dag i forveien. Og hva passer vel bedre enn å begynne med Den franske forbindelsen (kl. 09.00 i Edda 2), et hardkokt fransk historisk actiondrama. Om den modige etterforskningslederen Pierre Michel, som risikerte livet for å avsløre det omfattende narkotikakartellet Gaetan Zampa, på 70-tallet. Filmen sies å hente inspirasjon fra amerikanske sjangerfilmer, men kommer visstnok i elegant fransk innpakning og bør fungere som et bra supplement til dagens første kaffe.

Når rulleteksten kommer har du et kvarter til å hente påfyll før neste stopp er Elser – 13 minutter etter Hitler (kl. 11.30 i Edda 1). Også denne fortellingen tar utgangspunkt i virkelige hendelser, men om mulig med en enda alvorligere undertone. Her møter vi Georg Elser, en enkel arbeider som raskt kunne gjort at historiebøkene ville sett ganske annerledes ut. Den 8. november 1939 fikk han satt en bombe bak Hitlers talerstol i en ølkjeller i München, men diktatoren måtte plutselig gå før han skulle. Filmen er signert Oliver Hirschbiegel, som satt en ny standard for tyske krigsdrama med Der Untergang for 10 år siden, og har en egen evne til å portrettere ekte, mellommenneskelige relasjoner under ekstreme omstendigheter.

Karsten og Petra på safari, kl. 17.00 i Festiviteten

Karsten og Petra på safari, kl. 17.00 i Festiviteten

Det er kanskje på tide med en liten pust i bakken, men selv om det er mye som skal bearbeides, er det viktig å ikke drikke for mye vin i lunsjen, og i hvert fall ikke hvis du har barn. Klokken 17.00 er det nemlig åpning av barneprogrammet Cinemagi, og her tilbys de minste en unik mulighet til å møte skuespillerne i Karsten og Petra på safari (kl. 17.00 i Festiviteten). Filmatiseringene av Tor Åge Bringsværs bøker har så langt vært store kinosuksesser, og du har neppe fulgt særlig godt med i timen dersom du ikke har bestilt billetter allerede (til dine barn, vel å merke).

Dersom du har ryggen fri og kan kjøre ditt eget løp, vil det trolig være en god idé å se en annen filmatisering i stedet, som for eksempel 45 år (kl. 15.45 i Edda 5), basert på David Constantines novelle Another Country. Et eldre ektepar planlegger å feire 45-års bryllupsdag når fortiden plutselig innhenter mannen i forholdet. Han får et brev som inneholder det som for henne er ukjent informasjon, og med ett begynner usikkerheten å spre seg. Rollene spilles av Charlotte Rampling og Tom Courtenay, som fikk hver sin Sølvbjørn under årets filmfestival i Berlin for prestasjonene.

The Assassin, kl. 17.30 i Edda 5

The Assassin, kl. 17.30 i Edda 5

Du rekker en rask tur på toalettet, men kan egentlig bare bli sittende i samme stol (hvis det er lov) til The Assassin (kl. 17.30 i Edda 5) tar deg med til Tang-dynastiets Kina (618-907). Hovedpersonen Yinniang er en nådeløs drapsmaskin, men får samvittighetskvaler når hun blir beordret til å ta livet av en småbarnsfar. Den legendariske regissøren Hou Hsiao-Hsien har jobbet med filmen i sju år og brukt mye ressurser på å gjøre iscenesettelsen så autentisk som mulig. Resultatet er et stilsikkert og poetisk kostymedrama som plutselig forvandles til brutal og fartsfylt action, og Hsiao-Hsien ble belønnet med Gullpalmen for beste regi på filmfestivalen i Cannes.

Kilder: Imdb.com, Wikipedia, og Festivalkatalogen DNF