KLARE FOR INNSPURT: Jon Arne Sandvik, Audun Aase og Olav Sævereid fra Kokkenes Mesterlaug og Torbjørg Frette Kyvik, daglig leder i H.J. Kyvik AS.
KLARE FOR INNSPURT: Jon Arne Sandvik, Audun Aase og Olav Sævereid fra Kokkenes Mesterlaug og Torbjørg Frette Kyvik, daglig leder i H.J. Kyvik AS.

Hektisk innspurt foran lørdagens Sildabord

Torsdag ettermiddag startet de siste forberedelsene til årets versjon av "Verdens største Sildebord" i Haraldsgata i Haugesund. I to arbeidsøkter torsdag og fredag ettermiddag bearbeider medlemmene i Kokkenes Mesterlag Haugalandet 4,5 tonn sild for årets store, sunne og gratis etegilde for haugalendingene med tilreisende festivalgjester. 

Som i tidligere år er det produksjonsbedriften H.J. Kyvik på Hasseløy som stiller sine produksjonslokaler til disposisjon for det hvitkledde lauget som jobber dugnad for å opprettholde denne stolte tradisjonen. Opp gjennom årene er det andre byer som har prøvd å erobre Sildabord-tronen, men hver gang har lauget forlenget sitt eget langbord. De siste årene har det dekket hele strekket i Haraldsgata mellom Skjoldavegen og Niels Skorpensgate.

EPLESKJÆRING: Tor Kyvik, Erik Søndervik, Ein Stendal og Birte Hansen skreller og kutter epler - en del av indegriensene.

EPLESKJÆRING: Tor Kyvik, Erik Søndervik, Ein Stendal og Birte Hansen skreller og kutter epler – en del av indegriensene.

Torsdag ettermiddag og kveld var det kutting og tilrettelegging av alle mulige råvarer som pågikk på Hasseløy. Fredag blir det mixet sild i alle varianter og et stort antall aluminiumsbakker blir pakket ned i ca 50 melketraller. Samtidig starter medlemmer av Svømmeklubben montering av langbordet i Haraldsgata, en omfattende jobb også dette. Lørdag morgen kjøres så sildebakkene ut fra kjølelageret hos Kyvik. Noen av dem havner  på byens seks alders- og sykehjem, som også i år skal få sin del av festlighetene i Haraldsgata.

John Arne Sandvik, Sildabordgeneral i Kokkenes Mesterlaug Haugalandet, sier til TV Haugaland at lauget i år har invitert Lauritz Hansen fra Stavanger til å åpne arrangementet i Haraldsgata. Hansen har drevet restauranter og hoteller i Stavanger, (Sjøhuset Skagen, HansenHjørna, Skagen Brygge Hotel m.fl.), og har vært en av pionerene bak satsingen på Matfylket Rogaland og Måltidets Hus i Stavanger.  Han er en kjent mann i hotel og resturantbransjen over det ganske land og har også fått Kongens FortjenesteMedalje for sin innsats.

Vi antyder overfor Sandvik at lørdagens værvarsler er usikre, men han smiler den vekk, ser  oss i øynene og bemerker:

-Jeg har på følelsen at det ikke blir så «gale». Noe dusjregn ødelegger ikke festen i Haraldsgata lørdag!