Jan Olav Isaksen Pettersen  (t.v.) fra Kopervik og Tormod Medhaug fra Åkra.
Jan Olav Isaksen Pettersen (t.v.) fra Kopervik og Tormod Medhaug fra Åkra.

Unge forskerspirer på sommerskole

20 engasjerte og nysgjerrige barn deltar denne uken på Forskerfabrikkens sommerskole på Stangeland ungdomsskole. Ved hjelp av skjeletter, vulkaner, fly og steinjakt skal de lære mer om kjemi, fysikk, matte og biologi.

20 engasjerte og nysgjerrige barn deltar denne uken på Forskerfabrikkens sommerskole på Stangeland ungdomsskole. Ved hjelp av skjeletter, vulkaner, fly og steinjakt skal de lære mer om kjemi, fysikk, matte og biologi.

Deltakerne får utforske mineraler, bergarter og fossiler. Det forskes på spennende kjemiske reaksjoner, mystiske skjeletter og hva som gjør at et fly kan fly. Onsdag sto blant annet nonstop-jakt på plakaten.

– Nå skal vi teste hva slags effekt kamuflasje har, sier kursleder Nora Johanne Sørsdahl.

Hun forteller at gjengen hun underviser på Karmøy er en engasjert og våken gjeng.

– De er veldig positive. Det virker som de har det gøy. Her har vi både de som sliter litt med matte og de som behersker avansert mattematikk veldig bra, men jeg føler at alle får bryne seg her. Vi tilpasser undervisningen slik at den er forståelig for alle. Hvis det er noen som har lyst på mer avanserte forklaringer, så tar vi det på slutten for de som ønsker det.

Interessante eksperiment
Jan Olav Isaksen Pettersen fra Kopervik og Tormod Medhaug fra Åkra sitter ved et bord og lager sugerørraketter.

– Det er veldig interessant å gjøre eksperiment. Det er kjekt når vi kan gjøre noe fysisk og ikke bare sitte med en bok, sier Tormod Medhaug.

– Hvorfor hadde dere lyst å delta på sommerskolen, da?

– Jeg hadde lyst å gjøre noe annet på fritiden min enn å bare være hjemme, sier Jan Olav Isaksen Pettersen.

– Er du lei av ferie?

– Njaa. På en måte. Det er godt å komme seg ut med andre folk av og til. Jeg kjente ikke Tormod fra før, så det er kjekt å bli kjent med nye folk.

Realfagsstrategi
Forskerfabrikken driver kurs i hele landet. De startet med fritidskurs på Karmøy høsten 2014. Nå er det sommerskole frem til fredag, og så fortsetter det med spennende og lærerike fritidskurs fra høsten av. Da skal barna blant annet få lage magisk slim og lære om DNA ved å etterforske en kriminalsak.

Regjeringen vil i 2015 lansere en ny nasjonal realfagsstrategi. Utvikling av såkalte realfagskommuner blir et sentralt virkemiddel i den nye strategien. Karmøy er en av 34 utvalgte kommuner som skal være med på den nye satsningen. Forskerfabrikken er en god og viktig bidragsyter til dette prosjektet.