Nikolai Astrup - energi. og miljøpolitisk talsmann i Høyre
Nikolai Astrup - energi. og miljøpolitisk talsmann i Høyre

Enighet om Energimeldingen

Det var uvanlig mange som sa seg enige med første taler da Energimeldingen var tema på EnergiRikekonferansen i forrige uke. Ordstyrer Kristin Halvorsen tror imidlertid det endrer seg så snart meldingen er på bordet.

Det var uvanlig mange som sa seg enige med første taler da Energimeldingen var tema på EnergiRikekonferansen i forrige uke. Ordstyrer Kristin Halvorsen tror imidlertid det endrer seg så snart meldingen er på bordet.

Halvorsen har jobbet som direktør i Cicero – Senter for klimaforskning siden hun gikk av som kunnskapsminister høsten 2013. I lys av det synes hun det er helt naturlig å takke ja til å moderere en debatt om Energimeldingen.

Nikolai Astrup - energi. og miljøpolitisk talsmann i Høyre

Nikolai Astrup – energi. og miljøpolitisk talsmann i Høyre

– Hvis vi skal klare å nå klimamålene våre, som er å holde oss under to grader global oppvarming, så er energisektoren helt avgjørende. Å få til det store skiftet fra fossil til fornybar energi er veldig viktig, og her sitter de viktigste aktørene, sier hun.

Hun henviser naturligvis til panelet som besto av Oluf Ulseth (Energi Norge), Nikolai Astrup (H), Per Rune Henriksen (Ap), Frederic Hauge (Bellona) og Hans Christian Gabrielsen (LO).

– Og det som er lagt vekt på her er at det grønne skiftet gir mulighet for nye arbeidsplasser, ny industriutvikling i Norge og lede utviklingen mot ny teknologi. Så det ligger masse muligheter her, fortsetter Halvorsen.

Må handle raskt

Det mest påfallende ved seansen forrige onsdag var at det rådet en sterk enighet om det aller meste. Med små nyanseforskjeller var de ellers så sterke meningsmotstanderne på samme bølgelengde og fremførte noenlunde det samme budskapet:

Frederic Hauge - Bellona

Frederic Hauge – Bellona

Det grønne skiftet er i gang og Norge må handle raskt for å ikke henge etter. Det ble også påpekt at erfaring fra olje- og gassindustrien gir oss et stort fortrinn.

Halvorsen vegrer seg likevel for å vente seg for mye av Energimeldingen.

– Den kommer ikke til å løse ting en gang for alle, fordi rammebetingelsene og utformingen kan forandre seg ganske raskt. Men jeg er veldig spent på om regjeringen kommer til å legge opp til en klar målsetting om at Norge skal være utslippsfritt innen 2050.

Hun tror heller ikke enigheten i panelet kommer til å være så altfor lenge.

– Forventningene til meldingen er veldig store, men den kan nok ikke romme alles ønsker. Så snart den kommer blir det helt sikkert mer konfliktstoff å bite i også, sier Halvorsen.

Sterke interesser

Ingebjørg Sveen Brunborg - daglig leder EnergiRike

Ingebjørg Sveen Brunborg – daglig leder EnergiRike

Daglig leder i EnergiRike Ingebjørg Sveen Brunborg er svært tilfreds med konferansen som i år kunne skilte med tunge navn innen både næringsliv og politikk. Selv statsminister Erna Solberg var til stede for å åpne arrangementet, og det er åpenbart sterke interesser som engasjerer seg i energisektoren om dagen.

– Det har glidd veldig bra fra første stund og vi er veldig fornøyd med det foredragsholderne har levert, sier Brunborg, og kommer med et aldri så lite hjertesukk.

– Det eneste jeg kanskje skulle ønske er at det var litt mer debatt. Alle har mye de samme tankene om Energimeldingen, men når alle disse aktørene er enige på så mange områder, er det også positivt. Da er det sannsynlig at dette blir fortere gjennomførbart.

Nå ser hun frem til spennende tider, både i Norge og det som skjer på verdensbasis.

– Og da mener jeg ikke bare for energibransjen og de store energiforbrukerne, men også oss for privatpersoner. Strøm er jo noe vi er avhengige hver eneste dag, så Energimeldingen er noe som vil berøre oss alle, sier Brunborg.