Foto: AUF/Eilif Swensen
Foto: AUF/Eilif Swensen

– Utrolig stas å være tilbake

22. juli 2011 ble det et mareritt for AUFs nestleder Emilie Bersaas. Denne helgen er hun tilbake på Utøya når AUF arrangerer den første sommerleiren på øya siden terroren rammet.

UTØYA: 22.juli 2011: Terrrorist Anders Behring Breivik går løs på Utøya og skyter og dreper AUF-ungdom som er på politisk sommerleir. Da 19 år gamle Emilie Bersaas fra Haugesund gjemmer seg fra drapsmannen ved å hjemme seg under en seng. 69 personer blir i løpet av dagen drept i kaldt blod ute på øya.

7. august 2015: Teltleir og politiske diskusjoner. Over tusen politisk aktive ungdommer er samlet på Utøya til den første sommerleiren på øya siden terroren rammet. De politiske diskusjonene går hett mellom teltdukene. Krangelen om hvem som vant fotballkampen vil ingen ende ta.

– Det er utrolig godt å være her ute.

Emilie Bersaas har akkurat hørt flere fremtrendende politikere tale foran en stappfull gressbakke på Utøya.

– Det er utrolig godt å kunne ta i mot alle de nye unge AUFerne. De fleste har jo aldri vært her før, sier Bersaas.

Selv sitter hun i dag i ledelsen i AUF, og er en av de som er ansvarlige for sommerleiren. Fire år er gått siden terroren. Mange tanker er tenkt. Mange tårer er falt. Flere ganger har hun vært tilbake på øya som for alltid vil bære en viktig del av AUF sin historie med seg.

– Jeg har brukt mye tid her ute de siste årene. For meg handler det ikke om å ta Utøya tilbake. Det handler mer om å gjennreise øya. Fire år er kort når det er noe vondt som har skjedd, men lenge i en ungdoms liv.

Utøya v1

SOMMERLEIR: Over tusen ungdommer er samlet til politisk sommerleir på Utøya denne helgen. Foto: AUF

Helt siden øya ble gitt i gave av LO i 1950 har Utøya vært en viktig del av partiets historie. Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg, Anniken Huitfeldt og Trond Giske. Alle har de deltatt på sommerleir på Utøya. Bersaas mener Utøya er viktig som politisk verksted.

– Sommerleiren er en viktig politisk arena for de unge. Her får de diskutere med andre og ta del i politikutformingen.

Under fredagens møte i gressvollen på Utøya var over tusen ungdommer samlet for å høre AUF-leder Mani Hussein sin tale til sommerleiren.

– 22. juli vil for alltid være en del av Utøyas historie. Alt vi måtte gå gjennom. Alle de tunge dagene. Men denne dagen vil også være en del av Utøyas historie. Dagen hvor AUFs sommerleir igjen samler seg på Utøya, sa Hussaini i talen.

Minnesmerke utøya v1

MINNESMERKET: En ring med navnenen til 60 av de 69 drepte er satt opp på øya som et minne om de som ble drept den 22. juli 2011. Foto: AUF

Minnesmerket på øya sto klart i juli. Stålringen med navnene til 60 av de 69 omkomne vil alltid minne om det forferdelige som skjedde på øya. Samtidig forteller minnesmerket historien om politisk engasjert ungdom.

– Øya har noen sider ved seg som er veldig vonde å tenke på.Likevel, for de fleste som deltar i år er imidlertid Utøya deres første skikkelige møte med politikken og mange positive minner Jeg har vært veldig mye rørt i disse dagene når jeg ser teltleiren og alle ungdommen som er her, sier Bersaas.