Onsdag 6. mai er det 20 år siden Birgitte Tengs ble funnet drept. Nå kan saken bli gjenopptatt.
Onsdag 6. mai er det 20 år siden Birgitte Tengs ble funnet drept. Nå kan saken bli gjenopptatt.

Seattle: – Han er et ikon blant oss fiskere

Karmøynytt har møtt Magne Nes, legenden fra Langåker.

– Denne mannen er en legende. Han var den første som startet med dypvannsfiske etter krabbe, forteller fiskeren Godson Gudjonsson ved Fishermen Shipyard i Ballard.

Vi treffer islendingen tilfeldig på brygga ved det gamle skipsverftet der kjente krabbebåter fra TV-serien «Deadliest Catch» ligger på rekke og rad, og der fartøyene klargjøres for en ny sesong i Beringhavet.

Magne Nes har tatt Karmøynytt med på omvisning i området, men får knapt gå en meter uten å bli stoppet av fans på fiskebåtene.

– Han er et ikon blant oss fiskere. Han kan nok fortelle deg mange gode historier sier en annen fisker vi møter denne formiddagen.

Kjent
Mens Capt. Sig Hansen og kollegaene er blitt berømt for TV-serien om krabbefisket som blir vist i 180 land verden over, var det ingen kameraer på slep da Magne Nes som den aller første begynte krabbefisket i Beringhavet om vinteren. Men fiskerne i Ballard kjenner lengenden fra Karmøy og vet å sette pris på arbeidet han har gjort for fiskeindustrien i landet.

– Alle kjenner ham her. Han har gjort ting innen fiskeriet som alle andre sa var umulig, sier islendingen som selv har en mannsalder bak seg på sjøen.

Nye metoder
Som 18-åring pakket Magne Nes amerikakofferten hjemme på Langåker og dro over Atlanteren for å søke lykken som fisker. Først gikk turen til New Bedford på østkysten og deretter til vestkysten og Seattle. Etterhvert ble det fiske etter kveite, laks og ikke mist krabbe.

– Det har ikke vært et eneste fiske i Alaska som jeg ikke har jobbet med, forteller Magne.

– Alle vi snakker med forteller at du er en pinoner innen fiskeriet?

– Jeg fant opp nye metoder og brukte mye norsk tekologi. Nordmennene var mye lengre fremme enn andre, forteller 79-åringen som gjennom årenes løp har vær medeier eller eier av hele 28 båter.

For enkelt
Mange av fartøyene hans har brukt fangstmetoder som Nes har funnet opp og som senere er kopiert av andre fiskere med stor suksess. Selv trives han best med å utvikle nye redskaper og finne nye steder å fange sjømaten på.

– Jeg var mest interessert i å utvikle. I Alaska var det bare å hente pengene, sier han med glimt i øyet.

På dypt vann
Noe av det som har interessert ham mest er dypvannsfiske som har blitt den store lidenskapen. I dag eier han en eldre trebåt som han selv har fraktet til Hawaii for å drive med forsking, – på dypt vann. På den eksotiske øygruppen tilbringer han store deler av året ombord i «Berit J» som er både arbeidsplass og hjem.

– Det er veldig få som har greie på dypvannsfiske, bunnforhold og hvordan fisken oppfører seg på virkelig store dyp. Jeg fisket nylig på 1.000 favner og fikk inn forskjellige ting som er sendt inn, forteller han entusiastisk.

Nes har blitt et kjent navn blant studentene ved univesitetene på Hawaii og mange av skapningene han får i teinene havner i mikroskopene til de unge forskerne.

Bruke drone
En annen ting som opptar ham for tiden er nye metoder å fange tunfisk på i området. For å fange den verdifulle fisken er man avhengig av å ha god oversikt over områdene. Han mener derfor at droner med kamera vil bli svært nyttig for fiskerne fremover mens de er langt ute til havs.

Møtte Kongen
Mens Magne er på sine mange forskningstokt med båten sin, er kvinnen båten er oppkalt etter hjemme i Edmonds der ekteparet bor. Berit Nes er selv fra Ferkingstad og arbeider til daglig i Lunde Marine i Ballard hos Tor Tollesen. I tillegg er hun svært aktiv i Karmøy klubben og en pådriver for å ivareta tradisjonene fra hjemlandet i det norske miljøet. Da Kong Harald beskte Seattle i mai var både Berit og Magne utvalgt blant dem han fikk hilse på.

Til Karmøy
Til høsten kommer ekteparet på karmøybesøk igjen, noe som blant annet gleder Magnes søskenban, Dick Nes på Ferkingstad. Han har jobbet som taubåtskipper i Amerika i mange år og har i tillegg vært med søskenbarnet på både krabbe- og laksefiske «over there». Han er ikke i tvil om at Magne fortjener legendestatusen som fiskerkollegaene i Amerika har gitt ham.

– Etter mitt begrep så er han den aller beste fiskeren. Han har vært en foregangsmann alle steder han har vært, forteller Dick som også skryter av hans personlige egenskaper.

– Magne er alltid superoptimist. Det er ingen ting som ikke mulig å få til, forteller han.

Også forfatter og Amerika-kjenner, Aleksander Hauge trakk frem Magne Nes sine unike egneskaper da han omtale fiskeren i boka «De reiste fra Langåker til:».

«Ingen kan ha møtt Magne Nes uten å ha lagt merke til den store utstrålingen som han møter folk med. Han kan møte folk og han har møtt mange. Krabbafiskarlegenden som tøyde grenser, som viste nye måter å fiske på, fant nye fiskefelt, blant annet vest i Aleutene. Han tøyde sesongene i Beringsjøen til at det også ble fisket om vinteren», skriver Hauge.

Nye redskap
Hovedpersonen selv er ikke så glad i å snakke om seg selv og det han har oppnådd gjennom en mannsalder på sjøen. Han vil heller vise frem nye redskaper han har utviklet den site tiden. I hagen hjemme i Edmonds henger en rund teine som snart klar for prøvefisking.

– Krabber og alle krypdyrene på bunnen har alltid øynene på toppen. Når de kryper inn i teinen har de alltid øynene opp og ved runde teiner går de rundt og rundt, forklarer han.

– Man må tenke som en fisk når man utvikler redskaper, legger han til med et stort smil.

Kanske er det disse teinen vi får se på TV om ikke så alt for lenge. De aller fleste teinene som brukes i Alaska i dag er utviklet av Magne Nes og har gjort en lang rekke fiskerne og kvote-eiere rike på dollar.

Selv bryr han seg ikke nevneverdig om penger.

– For meg handler det om å få noe til å virke. Når det fungerer er jeg ferdig med det og må se etter nye ting.

Fikk pris
At oppfinnelsene har hatt stor verdi for fiskeriet i Amerika ble også klart da Magne i fjor ble tildelt prisen «The Norwegian Commercial Club King Neptune Award» under en mottakelse i Ballard.
Prisen ble etablert for å hedre personer eller organisasjoner som har bidratt til å fremme økonomisk vekst, trivsel og anerkjennelse av fiskeindustrien i det nordlige Stillehavet.