Rundt 220 amerikavenner samles til festen fredag kveld.
Rundt 220 amerikavenner samles til festen fredag kveld.

Klart for Amerikafest

– Det er veldig flott av dem å lage en slik fest, år etter år sier Gunleif Løklingholm som hver sommer reiser fra Seattle og hjem til Karmøy på ferie. Nå gleder han seg til komle, underholdning og møte med kjentfolk på «Loftet» på Åkra.

– Det er veldig flott av dem å lage en slik fest, år etter år sier Gunleif Løklingholm som hver sommer reiser fra Seattle og hjem til Karmøy på ferie. Nå gleder han seg til komle, underholdning og møte med kjentfolk på «Loftet» på Åkra.

Fredag kveld arrangeres Amerikafesten for femte gang under Fiskeridagene på Åkra. En av dem som gleder seg til å delta er Gunleif Løklingholm fra Skudeneshavn som selv dro til Amerika for femti år siden.

– Jeg føler meg alltid veldig velkommen på Amerikafesten. Det er flott av dem å lage en slik fest år etter år, sier 78 åringen når Karmøynytt treffer ham ved stambordet ved Fishermen Terminal i Ballard i mai.

God komle
Her samles gamlekara fra Karmøy til drøs om fiskeri og om ting som skjer hjemme på andre siden av Atlanteren. For Løklingholm er det viktig å dra hjem om sommeren og Amerikafesten på Åkra blir prioritert år etter år.

– Jeg treffer mye kjentfolk på festen. I tillegg er det god underholdning og ikke minst veldig god komle, sier han med et stort smil.

At det står komle på menyen i år også er det ingen tvil om. Per Inge Eriksen som dro det hele i gang for fem år siden gjennom Karmøy Vest Rotaryklubb forteller at måltidet er blitt en svært viktig del av arrangementet.

– Vi har snakket et par ganger om å forandre menyen, at vi bør ha noe annet. Men komle er karmøy-middag og mange ønsker å kose seg med dette når de er hjemme, sier han.

Underholdning
I tillegg til komlene er det også i år en rekke underholdningsinnslag på menyen under Amerikafesten. Her blir det blant annet innslag fra Fiskeridagerrevyen som spilles under festivalen. Lasse Pedersen kommer også med den kjente «Amerikaneren» og Mads Pedersen er blant dem som stiller med musikalske innslag.

– Blant gjestene dette året er Aleksander Hauge som på alle måter er en svært viktig person i dent norsk-amerikanske miljøet. I tillegg kommer ordfører Aase Simonsen og det blir besøk fra den amerikanske ambassaden samt guvenøren i Rotary-distriktet, forteller Eriksen.

Amerikafesten samler rundt 220 personer i lokalene til Blå Kors i Åkrehamn.