Lyder Nes er født og oppvokst på Åkra. Den store interessen for kunst og litteratur har han hatt helt siden han var barn.
Lyder Nes er født og oppvokst på Åkra. Den store interessen for kunst og litteratur har han hatt helt siden han var barn.

Lyder Nes – En ekte ildsjel fra Åkra

Lyder Nes har beriket Åkra med kunst og litteratur helt siden han var ung. Torsdag mottok han Fiskeridagenes hederspris.

Lyder Nes har beriket Åkra med kunst og litteratur helt siden han var ung. Nes har hele tiden vært opptatt av å formidle Åkras historie, noe han har gjort i alt fra store veggmalerier til sangtekster. Torsdag mottok han Fiskeridagenes hederspris.

Av: Camilla Sørensen Wik

I et rødt hus på Åkra sitter Lyder Nes. Omringet av hundrevis med bøker og utallige kunstverk på veggene er det ikke vanskelig å se at Lyder er over gjennomsnittet interessert i kultur og kunst.

Lyder er født og oppvokst nede i havnen på Åkra. Helt siden han var liten har han blitt utsatt for kreative innflytelser. Han ble oppdratt i en familie hvor dikting og kunst ble satt pris på. Spesielt den lokale dikteren og kunstneren Oluf «Loffen» Svendsen, som også er Lyder sin onkel, har vært en stor inspirasjon for Lyder.

– «Loffen» var en av de mest populære dikterne fra Karmøy. Han skrev om dagligdagse ting og folk likte veldig godt det han skrev. Til og med den dag i dag får jeg henvendelser fra folk helt ifra Nord-Norge og Sørlandet som spør etter han, forteller Lyder engasjert og legger til:

– «Loffen» bodde i samme hus som oss. Når vi var små satt han på rommet sitt og tegnet med farget tusj, han var en veldig flink kunstner! Han tegnet gjerne på små kort som gutter og jenter hadde i lommebøkene sine og folk sto i lange køer for å få tak i disse kortene, forteller Lyder latterfullt.

Les også: – En stor del av meg er formet her

Barndommen
Det er med stor innlevelse Lyder mimrer tilbake til en barndom fylt av kunst, eventyr og lek.

– Barndommen og ungdomstia var i grunn ganske god, men jeg opplevde jo litt av krigen og det var ikke kjekt, forteller Lyder og gir eksempler på flere episoder fra krigen som satt en støkk i ham som barn.

– Jeg husker en gang jeg var på vei hjemover, det var den første gangen jeg har følt skikkelig panikk. Jeg så en undervannsbåt som kom inn til havnen og mange folk som var skadet og blodige ble båret ut av båten i ulltepper. Da ble jeg rett og slett redd og følte meg utrygg, selv om jeg i utgangspunktet følte meg trygg i mitt eget hjem.

De beste barndomsminnene kom i tiden etter krigen. Da var det som en ren skattekiste for barna nede i strandkanten. Inn i fjæra kom det rekende alle slags flotte ting som planker, flytevester og offiser hatter.

– Vi sto full fart opp tidlig om morgenen og sprang ned til stranda for å se om noe interessant hadde rekt inn. I strandkanten kunne vi finne hva som helst, forteller Lyder ivrig og legger raskt til:

– Og så var vi jo spesialister på å bygge trehytter! I fiskemottakene tok de imot mange kasser når de pakket fisk og falt kassene på sjøen så rekte de jo inn til oss, og da tok vi dem. Men jeg må vel innrømme at vi tok litt fra stablene også, men det var ingen som sa noe på det.

Veien videre
Når tiden for å velge yrkesvei kom, valgte Lyder å starte på Statens husindustri skole. Der gikk han malerlinjen og studerte maling og forskjellige maleteknikker. Videre gikk veien til Sandnes hvor Lyder fikk både Svennebrev og Mesterbrev. Han har også tatt flere kurser hos blant annet Sandnes tekniske skole og Statens teknologiske institutt for å bygge videre på sin utdannelse.

– Jeg mener utdannelse er et tøyelig begrep. Jeg har jo tatt den praktiske utdannelsen min, den jeg kan vise papirer til, men utdannelse er så mye mer. I min utdannelse regner jeg også 10 år i speideren og en del år i den kristelige ungdomsforeningen. I tillegg til de hundrevis av kilo med bøker jeg har lest og studert i forbindelse med forskningen til heftene jeg har skrevet, forteller Lyder.

Slåss for Åkra
Det er tydelig at Lyder synes hjemstedet sitt er viktig å slåss for. Det var i forbindelse med nettopp dette at han ble interessert i lokalhistorie. Lyder ble forarget på politikere som trodde de kunne overkjøre åkrabuen og at alt skulle gå på Åkra sin bekostning. Derfor tok han saken opp i egne hender og begynte å finne ut av viktige lokale personer og historier. Dette har ført til at han i dag har skrevet over 50 hefter og bøker i tillegg til flere artikler og brev.

– Jeg ser på hjemmet jeg bor i som mitt intern hjem. Så ser jeg på hele Åkra med nærliggende tettbebyggelse som mitt ekstern hjem. Og det har alltid vært mitt ønske at alle vi som bor her skal ha det godt og trives. Jeg vil at vi skal ha viktige ting og funksjoner som sykehus, apotek og kirker tett ved oss. Jeg vil at vi skal vise kreativitet og skaperaktivitet i alle ting, starte opp bedrifter og lage arbeidsplasser her på stedet, sier han.

Viser igjen
Lidenskapen for Åkra viser ikke bare igjen i alle heftene Lyder har gitt ut. Rundt om på Åkra kan man finne flotte trestokker med utskjæringer. Disse er det Lyder som har laget og satt opp. Også noen av de store flotte veggmalerier som pryder de ellers kjedelige grå murveggene nede ved havnen er Lyders verk.

Det å få nye dyktige talenter som ligger å dupper i overflaten opp og frem i lyset er viktig for Lyder. Han mener at vi har et vidt spekter av kunstnere her på Åkra som med litt støtte kan være med på å gjøre Åkrasamfunnet enda rikere.

– Ta Facebook for eksempel. Ofte ser jeg noen som legger ut fotografier og i dem ser jeg kunstnere. Da legger jeg ofte igjen en kommentar med både ros og kritikk, og det tror jeg de setter pris på, forteller Lyder.

– Når jeg jobber med kunst så er det som når du er tørst eller sulten. Da må du jo drikke eller spise, og slik er det med meg og kunst også. Når jeg har laget noe er det som om jeg er blitt mett. Og det er denne sulten på kunst jeg har brukt til å illustrere åkra sin historie, legger han entusiastisk til.