FERDIG PRODUKT: Bjørn Toft viser frem det endelige resultatet av boken og DVD'en.
FERDIG PRODUKT: Bjørn Toft viser frem det endelige resultatet av boken og DVD'en.

En hyllest til Lasse Skjoldal og Havnedagene

Før den folkekjære Haugesunderen Lasse Skjoldal sovnet inn like etter nyttår hadde han et stort ønske. I forbindelse med Havnedagenes 25 års jubileum ville han lage en jubileumsbok til ære for arrangementet som stod hans hjerte nært.

Før den folkekjære Haugesunderen Lasse Skjoldal sovnet inn like etter nyttår hadde han et stort ønske. I forbindelse med Havnedagenes 25 års jubileum ville han lage en jubileumsbok til ære for arrangementet som stod hans hjerte nært.

Han kom en dag og banket på døren for å fortelle om dette prosjektet. Vi satt der og drakk den obligatoriske morgenkaffen mens vi funderte på hva boken burde inneholde, forteller Skjoldals gode venn, Bjørn Toft.

Planleggingen ble satt i gang, temaer ble bestemt og et musikk og historieprosjekt i samarbeid med Aleksander Hauge ble lagt til. Planen var å gi de som kjøpte boken en musikk og historie opplevelse fra Haugalandet, i tillegg til et resymé av Havnedagene.

Satt på vent

– Jeg og Lasse hadde et møte hos Aleksander Hauge på Visnes. Vi bestemte oss for at vi skulle lage en bok der jeg fikk tak i en som kunne redigere og skrive det hele, mens Aleksander skulle lage en DVD med musikk og historie inspirert av Nordvegen med tittelen «Sound i Sundet», forteller Toft.

Tre dager senere døde Lasse og bokprosjektet ble lagt på is.

– Det var veldig synd i og med at Lasse syntes dette var en så god ide. Derfor satte jeg i gang prosjektet igjen og bestemte meg for at dette var min siste takk og hilsen til han som ikke er mer, til ildsjelen, sier Toft.

­Jobbet hardt

På nåværende tidspunkt er boken i trykk og klar til å bli solgt under Havnedagene i august.

– Det blir et opplag på 500 bøker som sammen med DVD vil bli solgt til kostpris på rundt 375 kroner. Da er det ingen som tar betalt, bare trykkeriet og øvrige som er med utenfra. Aleksander Hauge, John Pedersen og jeg gjør det gratis, til ære for vår venn og for Havnedagene, forteller Toft.

– Hva inneholder boken?

– Temaet er et resymé og et lappeteppe av alle de temaene som har gått igjen i løpet av de 25 årene. Kysttrafikk, trelastfart, mattradisjoner på Vestlandet, sildefangst og hvalfangst er temaer i boken, sier Toft.

– Dere har vært effektive?

– Ja vi er effektive når vi setter i gang. Det er en ting å være teoretiker, men du må være en praktiker for å kunne sette ting sammen. Det tror jeg vi har vært gode på, sier Toft.