– Vi er veldig fornøyde med resultatene. Været var veldig skiftende, med strålende sol frem til Skudeneshavn, for så å skifte til snø og hagl resten av løypa, forteller daglig leder Geir Olsen.
– Vi er veldig fornøyde med resultatene. Været var veldig skiftende, med strålende sol frem til Skudeneshavn, for så å skifte til snø og hagl resten av løypa, forteller daglig leder Geir Olsen.

Amcartreffet i bilder

STOR BILDESERIE: Størrelse teller, vil noen si. På Amcar Club Norway er dette i høyeste grad en gjeldende regel. Se bilder fra klubbens 40-års cruise i Haugesund.

STOR BILDESERIE: Størrelse teller, vil noen si. I amcarmiljøet er dette i høyeste grad en gjeldende regel. Se bilder fra klubbens 40-års cruise i Haugesund.

Miljøet rundt amerikanske biler er ett av de aller største og mest aktive innen norsk bilentusiast-flora. Sterkt medvirkende til dette er Amcar Club Norway. Klubben avholder i forbindelse med sitt 40-års jubileum «cruise» gjennom hele Norge. Cruiset varer 40 dager, og var onsdag innom Haugesund.

Stort på Haugalandet

Amerikanske biler har en helt egen standing på Haugalandet. Få steder i landet kan stille med så stort og aktivt miljø for amcars. Hvorfor?

– Jeg reiste til USA for å fiske på 70-tallet. Der borte ble jeg frelst, og etter det har jeg eid nesten 50 amerikanske biler. Ingenting var så stas i Åkrehamn på 70-tallet som å kjøre amerikansk bil til dansen. Når du først starter en V8-motor er det ingen vei tilbake, flirer Otto Vikra fra Åkra. Bilen han har tatt med i år er en 1978 modell Chevrolet Corvette «Indy Pace Car». Hans far tok med sin første amcar fra USA til Karmøy i 1956. Stort sett alle vi snakket med bekreftet denne teorien. Mang en karmøybu reiste til Amerika for å fiske i 60- og 70-årene og tjente gode penger der. Med seg hjem tok de blant annet biler.

– Amcarklubben i Haugesund og på Karmøy har eksistert i 38 år, så det har lenge vært miljø for det. Vi er generelt opptatt av USA her, det være seg innen film, musikk og biler, forteller styremedlem i Haugesund Amcar Club Rolf Vestvik.

– Det er formidabelt at så mange kommer for å se på. Dette vitner om at folk i økende grad velger bil som hobby, forteller leder i Amcarklubben nasjonalt, Hilberg Ove Johansen.

Sjeldne

Bilmodeller som Ford Mustang og Chevrolet Camaro har du gjerne hørt om, og disse var det flust av på treffet. Bernt Kai Veldes Chevrolet Callaway Corvette Speedster finnes det midlertid bare ti av – i verden.

– Callaway er løpsbildivisjonen til General Motors. Denne er det kun bygget ti av, og de ni resterende befinner seg i USA. Bilen yter 580 hestekrefter, og har en helt sinnsykt brutal akselrasjon og toppfart. Disse bilene blir stort sett fraktet rundt på henger, og jeg bruker den kun en gang i året på en liten haugesundtur, sier torvastadbuen. Han medgir at bilen mildt sagt ikke var gratis, men bilen vil bare stige i verdi fremover.

– Denne skal jeg aldri selge, uansett pris. Har du først fått tak i en slik selger du den aldri, sier Velde. I en helt annen prisklasse finner vi Arnt Kåre Rollands AMC Eagle. Bilen er et særskilt sjeldent syn i Norge, og er betraktet som verdens første «crossover», og gikk ut av produksjon lenge før disse bilene ble populære.

– Det er gøy å ha noe ikke alle andre har. Ett av problemene med å ha sjelden bil er deler, men heldigvis finnes eBay, flirer Rolland. Kona Åse Berit er også med, selv om det er ektemannen som er mest interessert.

– Vi har faktisk 37 års bryllupsdag idag, og amcarinteressen er noe vi har hatt i hele ekteskapet. Vi har reist på utallige treff siden vi møttes, sier Åse Berit.