Skjermbilde 2015-07-22 kl. 18.40.05

Babyboom i sommer

Det blir født over 60.000 babyer i året i Norge. Før lagde vi flest barn om sommeren, nå blir de laget ni måneder før sommeren. I Haugesund er det babyboom i juli. 

BABYBOOM: Det blir født om lag 1500 babyer i Haugesund årlig. Før visste vi omtrent når de kom, rundt påske ni måneder etter ferien der vi nordmenn kan bli litt mer amorøse. Men de siste årene har det endret seg.

– Ja, vi ser at det har endret seg. Før hadde vi en topp på våren, nå er det travelt i sommermånedene, sier seksjonsleder på fødeavdelingen, Sidsel Petrine Vetås. – Det ble født 149 barn i haugesund i juni, ellers ligger det på rundt 120 i måneden. 

I juli er det født 92 barn til nå. To av dem er født de siste dagene og har ennå ikke vokst helt inn i navnene sine.

– Vi tror det blir Victor, eller Theodor eller Magnus, sier nybakt mamma Silje Anita Ekornsæter Knutsen. 

– Dette er lille Matheo, tror vi, smiler Anette Friestad. 

Barnehageloven

Alle som har prøvd å planlegge graviditeter vet hvor vanskelig det kan være. Likevel ser det ut til å være et mønster. Barnehageloven som kom i 2006 sier nemlig at barn født før 1. september har rett på barnehageplass året etter.

– Jeg klarer ikke å peke på en spesiell grunn, sier Vetås, men jeg vet jo at en del spekulerer om det er barnehageloven som spiller inn. 

Ingen av de nybakte foreldrene hadde planlagt sommerfødsel på grunn av barnehageopptaket.

– Nei, egentlig er det vel ikke så stas å ha bursdag på sommeren, sier Friestad.

Men lille Matheo valgte å komme noen uker før tiden, så da blir det bursdagsfeiring i fellesferien til neste år likevel.