Med pistol og plettfritt rulleblad

Noen av Norges beste pistolskyttere bor på Haugalandet. De figurerer ikke så ofte i overskriftene som fotballspillere og skiløpere, men har mer edelt metall å vise frem enn de fleste.

NM: Haugalandet fikk to nye norgesmestere før helga, men for mange er de en godt bevart hemmelighet. For til tross for at vi har hundrevis av skyttere og jegere i distriktet, er det ikke så ofte vi treffer dem.

NM i feltpistol ble arrangert på Eggemoen i Ringerrike forrige uke. Reidun Ann Støle og Bernhard Kvale kom hjem med blant annet individuelle gull og et felles lagsølv.

Lager ammunisjonen selv

Kvale var  ifølge eget utsagn «margsleten» etter forrige ukes NM i feltpistol med ett gull, to lagsølv og et laggull, men samler nå krefter til et nytt NM, kanskje det gjeveste av dem alle for de som elsker håndvåpen. Selv ammunisjonen er lagd med kjærlighet og en liten baktanke.

– Jeg lager ammunisjonen selv. Denne har jeg kalt NM Match, for å psyke meg selv litt opp, smiler Kvale. 

Kvale har et reelt håp om å utmerke seg i NM med magnumen sin, for det er som han sier der han er god.

– Pallplassene jeg fikk forrige uke var ren griseflaks, ler han. 

Skyttere med plettfrie rulleblad

Skyttere og jegere kan føle seg uglesett til tider, men det er ikke lenge siden det var stuerent å ha våpen i hus.

– I gamle dager samlet folk seg etter gudstjenesten, skjøt på blink i finstasen og drakk skytterkaffe, sier Kvale, og forteller at Norge fremdeles utmerker seg i skyttersammenheng. 

– Men det er ikke alltid så lett å gå rundt å snakke om at vi konkurrer med pistol, folk kan ha ulike meninger om det. Men vi hadde ikke vært skyttere, om vi ikke hadde vært sikkerhetsklarert, sier Støle. 

– Du finner ikke folk fra pistolklubbene i kriminalstatistikkene, tilføyer Kvale. 

Kvale driver våpenhandel i Tysvær. De fleste har sett den i sidesynet når de passerer Frakkagjerd. Tar du turen innom får du det du trenger av kuler og krutt, pluss om du er heldig, en jakthistorie på kjøpet.