Olavskirken på Avaldsnes.
Olavskirken på Avaldsnes.

Kronekursen hjelper på besøket

- De besøkende sier de får mer igjen for pengene, sier Svein Jakob Stensland i Destinasjon Haugesund & Haugalandet.

REISE: De siste dagene har TV Haugaland skrevet om hvordan nordmenn i utlandet rammes av den svake krona.

Nå snur vi litt på det, og ser på hvilke positive ringvirkninger endringen i kronekursen har.

Les også: «Tapte» 12.000 på kronekursen på et halvt år

For samtidig som det blir stadig dyrere for oss haugalendinger å feriere eller studere i utlandet, blir det billigere for andre nasjonaliteter å besøke Norge.

Det merker den lokale reiselivsnæringen.

– Den siste uka har vi hatt rekordbesøk i Skudeneshavn. Da snakker vi ikke om grupper, men individuelt reisende, sier turistvert i Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Svein Jakob Stensland.

Les også: London-oppholdet blir stadig dyrere

Han er for tiden stasjonert i Karmøys sørligste by, men har som prosjektleder for gruppereiser i selskapet god oversikt over utviklingen i hele regionen.

Særlig tyskere

Stensland har særlig opplevd en økning i antall tyskere som besøker Haugalandet sammenlignet med fjoråret. Det viser igjen på mange områder.

– Blant annet registrering av bobiler, og ikke minst de som bor på hytter rundt om kring, sier han. 

– Har du inntrykk av at turistene legger igjen penger når de er her?

– Absolutt. De er ivrige besøkende på museer, og kjøper gjerne med seg suvenirer. Jeg snakket med noen cruise-turister her tidligere, og de sa de fikk mye mer igjen for pengene nå enn tidligere, sier han.

Arquebus merker ikke noe

Ved Arquebus krigshistorisk museum i Førresfjorden, som har vokst frem som en yndling blant britiske turister, har ikke kronekursen gjort det store utslaget foreløpig.

– Nå kommer ikke den endelige statistikken før slutten av året, men vi har følelsen av at besøket har vært ganske likt som i fjor, sier museumsvert Sven Tore Valand-Lie.

Han sier at for eksempel britiske cruise-turister ser ut til å kjøpe det de måtte ønske uavhengig av kronekursen, fordi dette gjerne er mennesker med god råd.