Anne-Maren Monsen foran det britiske parlamentet i London. Foto: Privat.
Anne-Maren Monsen foran det britiske parlamentet i London. Foto: Privat.

«Tapte» 12.000 på kronekursen på et halvt år

Student Anne-Maren Monsen (20) fra Stord vet alt om hvordan en svak krone kan gjøre alt så mye, mye dyrere.

UTDANNING: Tirsdag skrev TV Haugaland om hvordan kronekursen gjør at sommerens London-ferie blir dyrere enn på mange år.

Tirsdag kveld avsluttet nemlig pundet på en verdi av 12,69 kroner – det høyeste siden 2007.

De som merker dette best er imidlertid ikke haugalendinger på helgetur til den britiske hovedstaden, men fastboende studenter som betaler studieavgift og boligleie til britene.

– Fra september til januar var endringen ekstrem. Jeg tapte rundt 12.000 kroner bare på studieavgiften, sier Anne-Maren Monsen fra Stord.

Hun studerer idrett og treningsrehabilitering ved Middlesex University i London, en utdanning som koster henne 9.700 britiske pund i året.

Les også: London-oppholdet blir stadig dyrere

I tillegg kommer utgifter til bolig, transport, mat og skolebøker.

– Det blir veldig trangt økonomisk nå. Jeg må jobbe når jeg er hjemme, og spare opp til jeg drar tilbake, sier hun.

Lånekassen endrer praksis

Til nå har nemlig ikke Lånekassen praktisert noen kursregulering ved sine utbetalinger, annet enn én gang i året – den 1. april. Denne kursen har så vært gjeldende gjennom hele studieåret.

Om vi går tilbake til 1. april i år, var verdien på pundet 11,9 kroner, altså betraktelig lavere enn det den er i dag, bare tre måneder senere.

Dette blir det nå en endring på. Ifølge Hegnar.no vil valutakursen fra høsten av vurderes som flytende, etter et vedtak fra regjeringen i oktober i fjor.

Dersom en positiv eller negativ endring i kronekursen på mer enn én prosent oppstår, vil skolepengene bli justert i tråd med endringene etter 1. april det gjeldende skoleåret.

– Dette vil nok gjøre studielivet i utlandet enklere, sier Anne-Maren Monsen.