Sonja Frafjord ved Etneelva. Foto: Privat.
Sonja Frafjord ved Etneelva. Foto: Privat.

Tok kjempelaks da hun var høygravid

En ny rapport viser at 93 prosent av norske laksefiskere er menn. Sonja Frafjord fra Etne representerer sju prosent med kvinner, og for henne ble fangsten bare større jo mer gravid hun var.

ETNE: En undersøkelse gjennomført av Norges biovitenskapelige universitet og Norsk institutt for naturforskning viser at 26 prosent færre registrerte laksefiskere besøkte norske elver i 2014 enn i 2007.

Ifølge avisa Nationen har mesteparten av frafallet skjedd blant unge og kvinner. Sistnevnte utgjør i dag ikke mer enn sju prosent av fiskerbestanden.

Blant dem er Sonja Frafjord fra Etne, som begynte med laksefiske allerede for 20 år siden.

– Jeg ble med venner som fisket i Etneelva, og tenkte etter hvert at jeg kunne prøve. Da ble jeg selvfølgelig hekta, sier hun til TV Haugaland.

– Menn tar seg friheten

Siden har det blitt mye fangst i den lokale elva, og det toppet seg da hun var gravid med sine to barn.

– Jo mer gravid jeg har vært, jo større laks har jeg fått, ler hun.

Sonja Frafjord med fangst. Foto: Privat.

Sonja Frafjord med fangst. Foto: Privat.

Passende nok tok hun den aller største, en rugg på hele ni kilo, da hun var høygravid.

– Hva er årsaken til at kvinner er underrepresentert blant laksefiskere, tror du?

– Jeg tror menn lettere tar seg friheten til å drive med en slik hobby – familie eller ei. Vi damer blir litt mer knyttet til unger. En periode tok jeg barnevogna med ned til elva, men da barna ble eldre ble det vanskeligere, forklarer hun.

For henne er det miljøet rundt fisket som fenger. En kopp kaffe rundt bålet, konkurranseinstinktet og stillheten.

Begynte med Skakkelaks

Fordi Etneelva har vært stengt for fiske tre sesonger siden 2010, har det blitt lite fiske. Men laksefiskene spiller likevel en rolle i livet hennes.

Det var nemlig hun og mannen, Roy Martin Øyjord, som startet produksjonen av det etter hvert velkjente produktet Skakkelaks.

– Det var en gammel dame som drev og røkte fisk her inne, men da hun ble for gammel var det mange som ikke hadde noe sted å røyke fisken sin. Vi ville prøve å marinere, og etter hvert ble det en stor suksess, forteller hun.

Med stengt elv i hjembygda hender det mannen tar turen til andre elver i distriktet, som Suldalslågen, kan hun fortelle.