London Eye ved elva Themsen. Arkivfoto: Marius A. Haugen.
London Eye ved elva Themsen. Arkivfoto: Marius A. Haugen.

London-oppholdet blir stadig dyrere

Ikke siden 2007 har pundet kostet oss nordmenn så mye som det gjør nå. Dermed blir hotellopphold og museumsbesøk i Storbritannia rekorddyrt i sommer.

REISE: For oss haugalendinger er ikke verdensmetropolen London mer enn en svipptur unna. Det sørger direkterute fra Haugesund lufthavn, Karmøy for.

Men selv om man kommer unna med en billig flybillett og to, kan sluttsummen på oppholdet i den britiske hovedstaden bli usedvanlig høy denne sommeren.

Tirsdag avsluttet nemlig det britiske pundet på en verdi av 12,69 kroner. Det har det ikke gjort siden januar 2007.

Dette betyr dyrere hotellopphold, dyrere taxi og dyrere halvliter på britisk pub.

– Det er klart at kursen gjør det utfordrende med tanke på prisene. Hotellprisene i London fikk et byks etter OL (i 2012, journ. anm.), og i tillegg har nå valutaen styrket seg med 20 prosent det siste året, sier daglig leder i GoTo og Haugesund Travel, Odd Erik Salvesen.

Han har inntrykk av at kronekurs er noe som generelt opptar folk når de skal ut og reise, men legger til at London antakeligvis ikke er den byen som rammes hardest av dette.

– London har en helt unik posisjon som størst destinasjon i Europa, så folk har nok en tilbøyelighet til å reise dit uansett, sier han.

Dyrest for studentene

Og skulle du la deg lokke av toetasjes busser, Madame Tussauds og West End når pundet nå ligger godt over 12 kroner, kan du trøste deg med at det finnes nordmenn i øyriket med større økonomiske utfordringer enn deg – nemlig studentene.

En nokså vanlig studieavgift i Storbritannia er 10.000 pund per år for utenlandske studenter. I februar 2013 kostet det dermed 85.000 kroner i året å studere ved et britisk universitet.

Prisen for samme utdanning i dag, forutsatt at de britiske satsene er de samme, er over 125.000 kroner per år.

Så kanskje er det ikke så ille med de ekstra kronene en må punge ut for et Oyster card på weekend-tur til London likevel?