Skjermbilde 2015-07-01 kl. 11.09.33

– Grekerne er bekymret, men ikke turistene

Eline Staalesen fra Haugesund er restaurantsjef på Kreta. Selv om grekerne er bekymret mener hun at turistene knapt vil merke noe til krisen på sommerøya.

HELLAS: Eline Staalesen fra Haugesund flyttet til den greske øya Kreta i 2008 og har bodd her siden. Hun jobber som restaurantsjef på Valentino Pasta & Grill og som PR og guestrelation manager på hotellet Oscar Suites & Village, på grensen av Agia Marina og Platanias, på nordvest-kysten av Kreta. Nå står både sommerøya og Eline midt opp i den greske gjeldskrisen.

– Her går dagene som vanlig, faktisk. Mange snakker om gjeldskrisen, men . folk bader, soler seg, spiser og hygger seg. De ferierer som normalt, sier hun.

– Alle grekerne er bekymret og ingen vet hva som kommer til å skje. Noen tror at Hellas bør gå ut av EU og starte med blanke ark, men de fleste jeg kjenner frykter at konsekvensene blir for store og at vi bør forbli i EU, sier Eline.

Solen skinner i Hellas og i turistbyen Platinas på Kreta er det fullt av solsultne nordmenn, svensker og andre skandinaviske turister. Eline har vært her i snart sju år nå. Hun trodde hun hadde funnet kjærligheten, men det viste seg at det var den vakre greske øya og vennene som bandt henne til Hellas.

– Det går veldig bra her. Minibankene har blitt fylt opp hver dag og mange  betaler med kort. Folk smiler og er glade, de nyter den fine, greske sommeren. Ingen bør være bekymret over å dra hit. Hellas og Kreta trenger turismen og vil alltid tilrettelegge for at turistene skal ha det bra her, sier hun.

I går opplevde hun for første gang at noen gjester ikke hadde fått tatt ut kontanter og at de heller ikke fikk belastet bankkortet sitt.

-Jeg la ut for dem og betalte restaurantregningen for dem. Så betaler de meg tilbake når de kommer hjem til Sverige, sier hun og legger til hvor avhengig grekerne på Kreta er av turismen.

– Det er mange tusen arbeidsplasser knyttet til turismen. Uten turistene ville det kun vært gårdsbruk og dyrking av citrus, oliven og avocado her.

Staalesen forteller at hun ble forbauset over omfanget av den svarte økonomien i Hellas.

-Da jeg begynte å jobbe la jeg merke til at vi aldri ga ut kvittering på store beløp. Jeg spurte hvorfor det var slik. Da sa grekerne: Hvorfor skal vi betale skatt når pengene ikke brukes der de trengs, på skole, helse og bedre velferd, sier Staalesen. 

– Det er jo denne ukulturen vi ser konsekvensene av nå, sier hun.

Hun forteller om grekere som er forberedt på det verste, som har sikret formuene sine så godt det lar seg gjøre, men som er bekymret over morgendagen.