sporten.haugar.hovedartikkel.hovedbilde.240615

Haugar mangler offensiv kraft

Haugar har holdt følge spillemessig med de fleste lagene i første divisjon. Men typisk for et nyopprykket lag har marginene gått feil vei og laget ligger på nedrykksplass før sommerpausen.

Haugar har holdt følge spillemessig med de fleste lagene i første divisjon. Men typisk for et nyopprykket lag har marginene gått feil vei og laget ligger på nedrykksplass før sommerpausen.

Med opprykket fra andre divisjon, var det mange som forventet at Haugar skulle forsterke laget med rutinerte spillere. Det har ikke skjedd, men i stedet har flere unge, lokale talenter kommet inn. Med en gjennomsnittalder på 18, 2 år har det blitt en tøff start for laget.

– I fjor, i andre divisjon, la vi vekt på attraktiv angrepsfotball, men det kan vi ikke tillate oss i første divisjon. Her har de andre lagene mye mer rutine oss, er fysisk sterkere og det har gjort av vi har måtte senke press-spillet og spille mer kompakt. Defensivt har vi utviklet oss positivt, men har stadig mer å gå på i det offensive spillet. Men også her tror jeg vi vil bli bedre, sier Akos Kovrig, trener i Haugar.

sporten.haugar.hovedartikkel.bilde02.240615

Akos Kovrig, trener for Haugar sitt damelag i første divisjon.

Alt er mulig i fotball

Han innrømmer at fem poeng etter ni kamper, og kun fem mål scorede mål er for dårlig. Men nekter å krisemaksimere for mye.

– Jeg mener at vi fortsatt har god sjanse til å redde plassen. Det er jo det positive med fotballen, at alt er mulig. Vi har utviklet oss positivt så langt, og med gode treninger gjennom sommeren vil vi heve oss til høsten. Spesielt kondisjonsmessig kan vi bli bedre, og noe som kan hjelpe oss til å få løftet spillet og bli bedre offensivt. Positivt er det også at vi får mange kamper på hjemmebane til høsten. Neste år vil våre spillere ha fått mer erfaring med nivået, så for oss gjelder det å redde plassen i år.

Utfordringen til laget kan bli at de mister en del spillere på grunn av skolegang og før høstsesongen.

– Å få inn nye spillere er vår største utfordring. I og med at i ikke har midler til å lønne profesjonelle spillere, eller hente spillere utenfra, må vi være smarte i forhold til å hente lokale og talentfulle spillere. Vårt største behov er jo spillere som har rutine, gjerne over 20 år, men det virker vanskelig.

Usikker på løsning

Han håper på et samarbeid med Avaldsnes, men er usikker på om klubbene finner en løsning.

– Det beste hadde nok vært å få til et samarbeid, hvor vi kunne spilt på lag for å utvikle lokale talenter. For vår del, å fått lånt to-tre spillere fra høsten av, ville kunne vært nok til å redde plassen. Ikke minst ville noen mer rutinerte spillere inn i laget, gjort at de yngre spillerne ville kommet mer til sin rett og vi ville kunne hevet spillet vårt. Men om det blir noe samarbeid virker for meg som en veldig usikker sak.

I spillergruppen nyter Akos Kovrig stor tillit som trener. Men det er ikke tvil om at støtteapparatet rundt laget også bør forsterkes. Trenerteamet med Kovrig og assistenttrener Tore G. Birkely står mye alene om laget, som trenger et større støtteapparat, verdig spill i første divisjon. Selv om Haugar har gjort en flott satsing på jentefotballen gjennom mange år, har de fortsatt en vei å gå for å gjøre satsingen enda mer seriøs.

Bilde øverst: Haugar sitt damelag har flere unge, sulte spillere som er treningsvillige. På bildet ser vi, stående fra venstre: Tore G. Birkely, Astri V. Koll-Frafjord ,Kristina Lærdal, Ingrid Walland, Cecilie Øygard, Laura Tangen, Kristin Hjorteland og Akos Kovrig. Sittende fra venstre: Siren Aarby, Silje Mongstad, Andrea Røthe, Hilde Skogland, Benedicte Flengstad, Helene Thorsen og Ingvild Hansen Høvring. Ikke tilstede: Helene Breitve, Christina Ambjørndalen, Siri Skogland, Anne Marthe Bratthammer, Ragnhild Fosshaug, Sofie Bersås, Vilde Wee, Elma Makkin, Ingveig S. Svendsbø og Margrethe Tangen (på talentsamling i Tyskland). Frafallet fra flere spillere skyldes sykdom og skader.