Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla engasjerte en fullsatt sal på Havnaberg i Haugesund under dagens 1. mai-markering. Foto: Jarl Vidar Meling
Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla engasjerte en fullsatt sal på Havnaberg i Haugesund under dagens 1. mai-markering. Foto: Jarl Vidar Meling

– Vi er veldig utålmodig

Ordfører i Karmøy, Aase Simonsen med klar melding til samferdselsministeren.

Ordfører i Karmøy og leder av regionrådet, Aase Simonsen (H) tok opp fremtiden til flyplassen da hun møtte samferdselsminster Ketil Solvik-Olsen under et frokostmøte på Husøy torsdag morgen.

Her gav hun tydelig utrykk for at tålmodigheten nærmer seg bristepunktet i forhold til å få på plass en ny avtale med Avinor før dagens avtale med flyplassen på Karmøy går ut i 2018.

– Det er ikke lenge til 2018. – Vi er veldig utålmodige nå, ikke minst med tanke på den usikkerhet som oppstår for aktører som skal planlegge sine reiseruter, sa Simonsen som utfordret ministeren på om man egentlig kan planlegge reiseruter til og fra Haugesund lufthavn fremover.

– Får befolkningen her en sømløs overgang, eller vil det bli en brå endring fra 2018, spurte Simonsen.

Vage løfter

– Jeg mener at dette må vi få til på en måte. Så gjenstår det å se nøyaktig hva som kommer ut av utredningsarbeidet, sa Solvik-Olsen (Frp) som ikke ville komme med noen garantier halvannet år før avtalen utløper.

–  I og med at dette er en statlig lufthavn så er det viktig at de er en kontrakt i bunn som likebehandler aktører og at vi ikke får høre fra de 40 andre Avinor flyplassene at her er det en kontrakt der en blir forskjellsbehandlet, utdyper samferdselsministeren ovenfor Karmøynytt.

Ber ikke om penger

I sin bønn for flyplassen viste Simonsen til at det ikke er mer penger til drifting avflyplassen man nå er ute etter.

– Vi spør ikke etter en krone. Men systemet er slik at vi må ha tillatelse til å fortsette denne gode utviklingen som vi har bevist at vi evner å ta oss av, sa ordføreren.

Ketil Solvik-Olsen understrekte at det likevel vil bli snakk om betydelige overføringer fra det statlige selskapet dersom flyplassen fremdeles skal være en del av Avinor-systemet.

– Det er riktig at en ikke ber om penger. Samtidig så vet en at det overføres mange titalls millioner i Avinor-systemet til Haugesund lufthavn. Derfor er det viktig at det er en transparent avtale som andre flyplasser også mener er rettferdig, fastslår Solvik-Olsen som ikke ville røpe noe tidspunkt på når en avgjørelse i saken faller.