Festvågfjellet i Lofoten. - Flotte dager og stor gjestfrihet her i Lofoten, skriver Waage på sin Facebook-profil. Foto: Privat.
Festvågfjellet i Lofoten. - Flotte dager og stor gjestfrihet her i Lofoten, skriver Waage på sin Facebook-profil. Foto: Privat.

Sommerferie på sykkelsetet

68 år gamle Hartvig Waage fra Tysvær sykler Norge på langs.

For flere år siden planla den nå pensjonerte skolesjefen en sykkeltur fra Nordkapp til Lindesnes – altså hele Norge på langs.

Inspirasjon fikk hun fra datteren sin som gjorde samme rute for fem år siden, og 9. juni startet Waage den om lag 2500 km lange sykkelturen.

Sykler ni mil til dagen

– På effektive sykkeldager sykler jeg om lag 90 kilometer. Jeg har ikke tida som et mål, jeg tar det med ro, og dersom jeg ser noe spesielt, stopper jeg. En ser alt rundt seg på en helt annen måte, forteller Waage til TV Haugaland i telefon fra ferja over til Bodø, etter å ha lagt bak seg om lag 100 mil siden turstart for nesten to uker siden.

Det er ikke første gang 68-åringen begir seg ut på langtur. For noen år siden gikk han og en kamerat fra Haugesund til Oslo til fots, forteller Waage, som anser naturen og menneskene han treffer som de største opplevelsene på turen sørover.

– En trenger ikke være så observant når en sykler som når en kjører bil, en kan se seg rundt, se oppover fjellene, nedover sjøen, en får med seg alt det vakre på en helt annen måte. Det er mange sanseinntrykk, en både lukter og hører mye flott. Det er en sterk opplevelse.

Overnatter hos folk han møter

– Naturen – og ikke minst menneskene – er hovedopplevelsene på turen. En treffer folk på en helt annen måte. Vi stopper og snakker hele veien. Fra Tromsø til Lofoten betalte jeg omtrent ikke for en eneste overnatting. Da sov jeg bare hos folk jeg traff på veien. Så sover jeg i telt når det er fint vêr, sier Waage.

Oppslått telt i Senja. Foto: Privat.

OVERNATTING: Oppslått telt i Senja. Foto: Privat.

Pit stop hos familien

Waage planlegger også en liten pause på turen.

– Når jeg sykler forbi hjembyen min tar jeg en liten pause med familien min, før jeg sykler videre. Jeg har ingen tidspunkt å forholde meg til, og tar det som det kommer. Jeg ser for meg å være ferdig rundt midten av juli, forteller Waage.

Selv om pensjonisten nærmer seg 70 år, har han ikke sett behov for å legge seg i hardtrening for turen. Waage tar selve sykkelturen som en treningsøkt, og forteller at det så langt har gått veldig fint med både ledd og muskler.

Bursdagsfeiring i Lofoten

Like etter rittstart fylte tysværingen år. Da ble det bursdagsfeiring i godt lag.

– Da ble jeg hentet til Hammerfest av en kompis. Da spiste vi kaker og hadde det veldig hyggelig, forteller Waage avslutningsvis.

Festvågfjellet i Lofoten. - Flotte dager og stor gjestfrihet her i Lofoten, skriver Waage på sin Facebook-profil. Foto: Privat.

FESTVÅGFJELLET: – Flotte dager og stor gjestfrihet her i Lofoten, skriver Waage på sin Facebook-profil. Foto: Privat.