Siste:

Macody Lund til SILK

KULTUR: – Selv om det er nærmere fem måneder til SILK-festivalen er allerede mange navn klare, noe festivalstyret er meget fornøyde med, skriver Silk-general John Rullestad i en pressemelding. 

Her er den foreløpige listen over navn:

JAN KJÆRSTAD har vunnet mange priser hvor nok Nordisk Råds litteraturpris i 2001 for Oppdageren henger høyest sammen med det svenske litteraturakademiets Dobloug-pris i 2000. Oppdageren var tredje bok i trilogien om Jonas Wergeland. Det er tydelig samfunnskritikk i bøkene som dannet grunnlag for TV-serien i 2012 under navnet Erobreren og med Kåre Conradi   i hovedrollen. Øystein Rottem sier om Kjærstad: «Han er uten tvil en av våre mest spennende og betydningsfulle forfattere akkurat nå». Essaysamlingen Menneskets vidde for to år siden er hans foreløpig siste utgivelse og er cand.theol av yrke.

HELGE KÅRE FAUSKANGER er filolog og har tatt klassisk hebraisk og gresk og i sin hovedoppgave har han sammenligner forskjellige norske bibeloversettelser. Selv om Helge er generelt interessert i religion som kulturelt fenomen, beskriver han seg selv som agnostiker og skeptiker. nHan har også utgitt Sherlock Holmes-pastisjen Skrinet (Baskerville 2012).

En spesiell side av Fauskangers filologiske interesser er hans arbeid med J.R.R. Tolkiens konstruerte språk; i forbindelse med dette har han opptrådt i programmene Typisk norsk og Norges herligste. Fauskanger debutert som kriminalforfatter med kriminalromanen Skrinet i 2012. Dette er en Sherlock Holmes-pastisj der Holmes kommer til Norge i 1895, og oppsporer det tapte relikvieskrinet til St. Sunniva. Romanen Skarlagenssalen (Gyldendal forlag 2013) er en oppfølger til Skrinet med samme jeg-forteller, som i denne historien møter den ti år gamle Vidkun Quisling i 1897. Vidkun er med sin far Jon Lauritz Qvisling på en paranormal etterforskning på en dunkel herregård i Østfold. Historien er en slags krimgrøsser med inspirasjon fra John Dickson Carr.

IZZET CELASIN er født i 1958 i Istanbul.  I hjemlandet var Izzet Celasin venstreradikal aktivist, og satt flere år i fengsel etter militærkuppet i Tyrkia i 1980. Han kom til Norge som politisk flyktning i 1988. Celasin jobber nå som tolk ved Tolketjenesten i Oslo. Svart himmel, svart hav er hans første roman, og var en av vinnerne i Gyldendals konkurranse om beste politiske roman. I år har han kommet ut med romanen Krysset en natt elven. En av kritikerne sier om Celasin:  «… en ny og spennende stemme i norsk samtidslitteratur som akkurat som de store tyrkiske forfatterne Yasar Kemal og Orhan Pamuk setter Tyrkia på det litterære – og politiske – kartet.»


SYNNØVE MACODY LUND vil for de fleste være kjent fra filmen Hodejegerne og TV-serien Frikjent. Hun vokste opp på Stord og debuterer i år som forfatter på Samlaget i høst med Personar du kanskje kjenner. Her drar Synnøve hjem til sin slagrammede far for å skrive bok. Lunds far fikk slag for 13 år siden. Synnøve skriver så bok om tre ulike stadier i kvinneliv. «Jeg vil se på hvorfor man hele tiden velger det destruktive», forteller hun til Dagens Næringsliv og fortsetter, «at man med åpne øyne og armer velger på tross av magefølelse. Hvorfor noe som er vakkert og fint må bli en tragedie. I et menneske med mange feil, hva er det som til slutt blir den avgjørende? Jeg måtte skrive av meg ironien, all den generasjonsbetingede kule distansen».

MARIT EIKEMO er fra Odda. Hun gav ut sin første roman, Mellom oss sagt, i 2006. Den kritikerroste oppfølgeren, Arbeid pågår, kom i 2009.

Hennes første roman, Mellom oss sagt (2006), fikk mye oppmerksomhet mens essaysamlinga Samtidsruinar ble kåret til «Årets nynorskbok» av Dag og Tid i 2008.  I 2009 kom Eikemo med sin andre roman, Arbeid pågår, en underholdende og samtidskritisk roman med sterkt driv og fine dialoger. Marit Eikemo er utdannet cand.mag. og har tidligere vært journalist og redaktør for Syn og Segn. I høst er hun aktuell med ny roman Alt inkludert.

SILKeKRIM har vært fast programpost på fredagskvelden. Her har publikum hvert år fått stiftet bekjentskap med ny krimforfattere. I år er riktignok CHRIS TVEDT med i SILK for andre gang, men denne gang som en av forfatterteamet han danner med sin kone ELISABETH GULDBRANDSEN. Begge to er jurister, og de har skrevet tre bøker om politietterforsker Edvard Matre og kjæresten Victoria, som var innblandet i en drapssak. Hvordan skriver de sammen, hver sitt kapitel eller sitter de sammen om hel manuset er nok spørsmål publikum ønsker å få svar på. Ekteparets bok Den blinde guden solgte i 50 000 eks.

MERETE JUNKER debuterte i 2009 med Jenta med ballongen og for den fikk hun Årets krimdebutpris. Hovedpersonen i krimbøkene hennes er NRK-journalisten Mette Minde og handlingen utspiller seg i Grenlandsområdet. Hennes siste bok Venuspassasjen. Utpå våren finner plutselig 13 år gamle Stian et lik i sjøen ved småbruket der han bor. Det kan se ut som personen har vært død i 3-4 år. Det at det ikke er meldt noen personer savnet i nærheten av den lille bygda gjør at det er vanskelig å identifisere liket. Plutselig kommer politietterforsker Morgan på at Gunnar Eie, en journalist og oldefaren til Stian med kone og tre barn, forsvant uten et spor i 1968 og ble erklært død et år senere.

Tredje innslag på krimkvelden blir JØRGEN BREKKE, som Junker ny i SILK-sammenheng, som Junker, vunnet Årets krimdebutpris (2012) for Nådens omkrets. Boka kom faktisk ut på åtte språk før den ble utgitt i Norge og er nå utgitt i 13 land. Handlingsforløpet i hans fjerde bok «Doktor Fredrikis kabinett» foregår i løpet av en ukes tid i 1769. Det betyr en pause fra Brekkes faste helt, politietterforsker Odd Singsaker i Trondheim. «I politimester Nils Bayer har Jørgen Brekke skapt noe så sjeldent som en uforutsigbar krimhelt» (Dagbladet)

– SILK-styret regner med å ha nærmere ti nye navn klar om en ukes tid, deriblant også artister som skal ha konserter, skriver John Rullestad i samme pressemelding