Foto: Lindsay Shaver, Flickr, Creative Commons
Foto: Lindsay Shaver, Flickr, Creative Commons

Hvordan beholde lappen i sommer?

Se til Stord. Der hadde politiet fartskontroll nå i kveld uten at en eneste bot ble gitt. Ellers kjører vi nordmenn fortere og fortere. Særlig om sommeren.

FART: UP beslaglegger årlig om lag 5000 førerkort på grunn av fartsovertredelser. De siste årene har UP satset bevisst og økt antall beslag med 70 prosent. Dette er til ditt og mitt beste, for tallene viser det vi ikke vil tro. Hadde vi fulgt fartsgrensene, ville 60 liv ha blitt spart hvert år.

Likevel, vi bilister tester grensene, særlig nå om sommeren når vi skal nå ferger, komme fram til neste overnatting i kristelig tid eller kjøre lengst mulig før minstemann våkner. I sommermånedene øker antall førerkortbeslag på grunn av med hele 40 prosent, skriver UP på Facebook.

Du har sikkert lurt på det mange ganger. Hvor fort kan jeg kjøre uten å risikere å miste lappen?

De magiske grensene

Hvis fartsgrensener 60 km/t, må du kjøre 25 km/t eller saktere over grensa for ikke å miste førerkortet. Er det over 60 km/t, er 35 km/t over som teller. På motorveger er grensen 40 km/t over det tillatte.

Her er politiets veiledende liste.

30-sone 56 km/t
40-sone 66 km/t
50-sone 76 km/t
60-sone 86 km/t
70-sone 106 km/t
80-sone 116 km/t
90-sone 131 km/t
100-sone 141 km/t
110-sone 151 km/t

Du kan også miste førerkortet om med uforsvarlig kjøring på glatt veibane, uforsiktighet med barn langs vegen, farlig forbikjøringer med mer. Det avhenger selvsagt også om du plutselig fpår en prikk for mye.

Man kan også miste lappen ved å kjøre for seint.