Marius Olaussen og Kari Holgersen
Marius Olaussen og Kari Holgersen

Ettåringen kamuflerte radioen for nazistene

Da Kari Holgersen var ett år gammel, måtte hun rømme for nazistene sammen med sin mor. Pappa Alf Skare, som var leder for hjemmestyrkene her lokalt, var dratt i forvegen etter at han med sekunders margin unnslapp tyskerne i Haugesund sentrum.

KRIGSHISTORIEN: I går la ordføreren ned en krans på Alf Skares grav på Vår Frelsers gravlund. Gravstedet er litt unnseelig, som mannen selv var. Men Alf Skare var en av våre lokale krigshelter. Familien hans har nå tatt til orde for at Skare kan bli husket med en krans og en markering på fredsdagen 8. mai. I år rakk ikke kommunen å få det inn i programmet, så gårsdagen,-  7. juni, dagen da Kong Haakon kom tilbake til landet etter krigen, ble valgt som en passende erstatning.

– Vi vil være med på å holde minnet hans levende, sa Petter Steen, ordfører i Haugesund, under den lille markeringen i går. – Dette skal vi gjøre til en årlig tradisjon.

Steen trakk også fram fortellingen om den dramatiske flukten.

Måtte rømme for tyskerne

Alf Skare jobbet som brannmann i Haugesund Brannvesen, da 2. verdenskrig brøt ut. 35-åringen ble etterhvert leder for hjemmestyrkene i regionen og hadde ansvar for folk og operasjoner helt inn til Odda og nord til Bømlo. I april 1945, bare uker før tyskernes kapitulasjon, ble han oppdaget. En anonym mann ringte brannvesenet med denne korte beskjeden.

– Nå kommer de!

Skare skjønte umiddelbart alvoret, kastet på røret og sprang ut av brannstasjonen i Kirkegata. Et par kvartaler lenger opp stoppet han og så seg over skulderen.

– Da var hele brannstasjonen omringet av tyskerne, forteller oldebarnet Marius Olaussen.

Alf Skare snakket ikke mye om egen innsats før han døde i 1985, knappe 75 år gammel. Men flukthistorien er blitt et familieklenodium.

– Far sprang hjem til huset vårt ved Lotheparken og fikk kastet en stein på vinduet til mor. Så sprang han opp i Lotheparken og gjemte seg, mens mor fikk laget i stand en  sekk til ham med det aller nødvendigste.

Skare kom seg etterhvert inn til en støl i Vikevik, der det lå flere hjemmefrontsmenn i skjul.

Måtte gjemme radioen

Hjemme i Haugesund måtte kona hans få gjemt radioen og varslet andre. Og hun visste råd.

– Mor la radioen i sportsvogna og la meg oppå. Så trillet hun rundt nede i sentrum og hver gang hun traff noen hun ville varsle, bøyde hun seg ned i vogna, dikket litt med meg og fikk hvisket fram beskjeden, forteller Kari Holgersen.

Etter et par dager begynte det å brenne under føttene til fru Skare, og hun og lille Kari ble kjørt til Tittelsnes, før de de ble fraktet med båt over til Fjelberg.

– Der var vi ei ukes tid, før mor hørte nyss om at lensmannen i Ølen hadde begynt å stille spørsmål og var på veg ut til øya.

Lensmannen i Ølen var nazist. Men mor og datter ble skysset over fjorden og kjørt til Vikevik, før han rakk ut. Der ble de forenet Alf. Den lille familien ble på stølen til freden kom 8. mai.

Neste år, 8. mai, 2016, skal det legges ned krans på graven til Alf Skare, en av de lokale krigsheltene. Det kunne blitt fortalt mange historier, men mange av dem gikk i graven med ham. Han var, som datteren fremholder, alltid beskjeden på egne vegne.