Suldalslågen. Foto: Marius A. Haugen.
Suldalslågen. Foto: Marius A. Haugen.

Ikke fiske her med det første

I dag startet laksefisket i en rekke elver landet over. I Suldalslågen og Vikedalselva gjenstår ennå en del venting før du kan sikre storfangsten.

FISKE: Den 1. juni er en dato som gjerne sitter hamret inn i hjernebarken hos sportsfiskere flest.

I dag åpner nemlig en rekke lakseelver i hele Norge, og her i Rogaland meldes det om formidabel fangst i Bjerkreimselva allerede på sesongens første dag.

For å kunne fiske på litt mer hjemlige trakter, må imidlertid haugalendinger smøre seg med tålmodighet. Den første lakseelva som åpner på Haugalandet er nemlig Vikedalselva, som har startdato 25. juni.

– Da blir det fiske fra torsdag til søndag de påfølgende seks ukene, sier Berge Kjell Opsal, leder i Vikedal Elveeigarlag.

Sjøørreten fredet

Fisket her egner seg neppe til å fylle opp fryseboksen, da det i all hovedsak dreier seg om såkalt catch and release, hvor fisken slippes ut igjen etter fangst. En fisk kan du ta opp, men da må du pakke sammen sakene, og vende stangtuppen hjemover.

Dessuten er sjøørreten fredet under fisket. Det er den også i Suldalslågen, gjerne kjent for Lindum lakseslott.

– Ja, det har vært for lite sjøøret på tellingene. Derfor er den fredet, sier Sigmund Vårvik i Suldalslågen Forvaltningslag.

Heller ikke denne elva er del av startskuddet 1. juni, og det første fisket her vil ikke skje før 10. juli, med hovedinnrykket den 20. samme måned.

– Elva er kjent for å ha sen gyting. Før i tiden var jo sesongen lengre også her, men en kortere sesong er med på å redusere uttaket, sier Vårvik.

Etneelva stengt

Å redusere uttaket har etter hvert blitt en nødvendighet. Det har Etne Elveeigarlag smertelig fått erfare. I løpet av de fem siste årene har de sett seg nødt til å stenge elva for fiske tre ganger – inkludert 2015-sesingen.

Heller ikke for Opsal i Vikedal er dette noen ukjent realitet.

– Vi holdt stengt i 2010 og 2011. Dette på grunn av lite fisk, sier han.

Han peker på en oppblomstring av parasitten lakselus på både villaksen og sjøauren som en av årsakene til at elveeigarlagene velger å stenge elvene.