PREMIER: Med seier i juniorklassen, både i Formula og slalåm, fikk Hovda Møller 500 euro i prispenger.
PREMIER: Med seier i juniorklassen, både i Formula og slalåm, fikk Hovda Møller 500 euro i prispenger.

Konkurrerer mot verdens beste

Martin Møller Hovda seiler i medvind og har denne sesongen yppet seg mot verdens beste brettseilere. Men satsingen koster og før sesongstart røyk siste rest av konfirmasjonspengene.

Martin Møller Hovda seiler i medvind og har denne sesongen yppet seg mot verdens beste brettseilere. Men satsingen koster og før sesongstart røyk siste rest av konfirmasjonspengene.

Martin Møller Hovda (16 år) nærmer seg verdenseliten i brettseiling med stormskritt. Men satsingen koster, og unggutten fra Åkrehamn har nå brukt opp alle sparepengene sine.

– For å henge med i verdenstoppen for junior, måtte jeg før årets sesong investere i nytt, kostbart utstyr. Med et sekssifret beløp røyk konfirmasjons-pengene og litt til. All reisingen så langt har også kostet mye. Budsjettet for sesongen er vel på cirka 200 000 kroner, så det koster å satse, sier Møller Hovda.

Trenger sponsorer

Han har kun ACTIC i Kopervik med på sponsorsiden lokalt, pluss noe støtte fra utstyrsleverandørene Starboard og NeilPryde, og trenger flere støttespillere for å nå målet om å bli profesjonell brettseiler.

– Jeg har nok verdens best betalte gressklipper-jobb hos mormor, men må nok arbeide med å skaffe meg flere sponsorer framover skal jeg ha mulighet økonomisk til å fortsette satsingen.

Gjennom vinteren har han brukt mye tid på styrkerommet, og 10 kilo ekstra muskler på kroppen har gjort at unggutten virkelig har fått opp farten på brettet.

– Jeg har aldri seilt så raskt som nå, aldri vært så god teknisk og aldri hatt så bra brettfart i slalåm tidligere. Akkurat slalåm er den største grenen internasjonalt, og det jeg ønsker å satse på videre. Under den siste konkurransen i Sylt, Tyskland var jeg ikke så langt bak de aller beste som jeg hadde trodd.

Utfordret verdensmester

Høydepunktet under konkurransen i Sylt, hvor han konkurrerte mot flere tidligere verdensmestere.

– Ved en vending var jeg like bak Casper Bauman, et forbilde og dobbel verdensmester, så en åpning på innsiden og passerte ham. Det hadde han aldri opplevd før, at en junior tok han på innsiden. I situasjonen var jeg veldig bevisst på at hvis jeg skulle markere meg i konkurransen, måtte jeg være tøff i trynet og ta sjansene som bød seg.

Under konkurransen sist uke, vant Møller Hovda juniorklassen i både slalåm og formula. Han kvalifiserte seg også til to gullfinaler, hvor de aller beste i alle klassene deltok. I den første gullfinalen var han uheldig og fikk ødelagt seilet.

– I den første seilasen lå jeg på en sterk fjerde plass, og gav alt jeg hadde. Så fikk jeg et løft på brettet, hvor tuppen gikk ned i sjøen og jeg fløy igjennom seilet. Men jeg klarte å komme meg i mål og fikk 12. plass. I den andre finalen gikk det bedre, og selv med et mindre reserveseil fikk jeg sjette plass. Ekstra moro var det å slå flere Europacup seilere, og konkurrere mot verdens- og europamestere.

Etter konkurransen fikk han hilse på noen av verdens beste brettseilere. Casper Baumann (tidligere verdensmester) og nåværende verdensmester, Sebastian Cürdel.

– Det var utrolig inspirerende å hilse på dem, for de har vært forbilder for meg meg lenge. Ikke minst det å konkurrere mot dem, og få anerkjennelse fra dem i forhold til prestasjonene mine, var kjekt.

Allerede i begynnelsen av juni deltar Hovda Møller i Nordisk Mesterskap i Rønbjerg, Danmark. Før turen kanskje går videre til Slalåm VM i Italia.

– Det hadde vært fantastisk å delta i VM, hvor jeg allerede er lovet en startplass, men vi får se jeg har råd til å reise. Å reise med fly direkte fra Billund i Danmark til Italia, koster sitt, spesielt siden jeg har ekstra og stor bagasje med meg. Akkurat VM ville vært en viktig læringsarena for meg. 17. – 21. august er det et Worldcup-renn i Alicati, Tyrkia som også er spennende, hvor de beste seilerne fra hele verden kommer. Klarer jeg å komme meg ned der, har jeg gjort noe stort.

Skolemessig har han vært heldig så langt, for alle tentamener til årets avgangsfag, ble fullført før sesongstart.

– Kopervik Videregående Skole har vært utrolig fleksibel i forhold til alle konkurransene jeg har deltatt i, og har heldigvis vært fornøyd med karaktersnittet mitt så langt. For selv om det er kjekkest å seile, har jeg målsetting om å fullføre videregående og få meg en utdannelse. Selv om hovedmålet er å bli profesjonell.