FOTO: privat
FOTO: privat

Årets kulturprisvinner

Nuri Ribera Anfinsen får årets kulturpris. Gaute Sortland får kulturstipend.

KULTUR: Kulturprisen går til danser, koreograf og pedagog Nuri Ribera Anfinsen. Med bakgrunn i sin lange profesjonelle karriere i blant annet Den norske Opera og Ballet, har hun vært en sterk og viktig bidragsyter til dansemiljøet på Haugalandet. Som dansepedagog ved Skeisvang videregående skole har hun loset flere kandidater gjennom nåløyet mot en profesjonell dansekarriere og brukt sin tid og kompetanse for å oppfylle en rekke unges drømmer om et danseliv, skriver komitéen, bestående av ordfører Petter Steen jr, styreleder i Kultur- og festivalutvikling KF Rita Leinan og kultursjef Eilif Fjon, i en pressemelding.

Nuri har også vært sentral i opprettelsen av Kompani Haugesund, som i senere tid gjestet Aerowaves Spring Forward Festival i Barcelona med forestillingen «Mono» – da som utøvende danser.

– Nuri Ribera Anfinsen har gjort en særdeles god innsats for kulturlivet i Haugesund gjennom mange år. I tillegg til å være en profesjonell utøver på nasjonalt og internasjonalt nivå, har hun vært fødselshjelper for flere profesjonelle dansere. I tillegg har hun bidratt vesentlig på grasrotnivå innen dansen, sier kultursjef Eilif Fjon.

– Dette var en veldig fin oppmuntring. Jeg har jobbet veldig mye det siste året med kompaniet, skoleelever og Haugesund Teater. Jeg jobber med alt fra barn og eldre til profesjonelle. Det har vært enormt mye arbeid, så når jeg fikk telefonen om at jeg hadde vunnet så ble jeg utrolig glad, dette trengte jeg, sier Ribera Anfinsen til TV Haugaland. 

Hun tildeles et kunstverk av Susanne Kathlen Madler.

Tildeles kulturstipend på 30 000,-

Kulturstipendet går til forfatter og musiker Gaute Sortland. Han debuterte med romanen «Johan» i 2009 og har siden gitt ut to kortprosasamlinger og en ungdomsroman. Hans sobre, rene og nærmest musikalske skrivestil har høstet ham kritikerros og fascinerte lesere. Sortland er også musiker, sanger og tekstforfatter i Bergen Mandolinband. Stipendet han mottar skal gå til arbeidet med hans neste utgivelse som er en roman for voksne.

– Gaute Sortland er en spennende forfatter som bruker Haugesund som base for sitt forfatterskap og musikkutøvelse. Det er en glede at Haugesund kommune kan bidra til at Sortland får utviklet sitt forfatterskap videre, sier Eilif Fjon i en kommentar.

Årets kulturpris og kulturstipend deles ut i Bystyresalen tirsdag 16. juni kl. 13.