Skjermbilde-2015-04-01-kl.-08.57.28-900x444

Det grønneste landsmøtet

Det er høysesong for partipolitiske landsmøter, og i helga avholdt Miljøpartiet De Grønne sitt årlige møte i Stavanger. Menneskevennlige byrom var den resolusjonen som Bjørn Erik Davidsen fra Haugesund MDG ble mest engasjert av.

POLITIKK: Som seg hør og bør ankom mange av MDG` erne med tog og buss, før de entret landsmøtehotellet på grønn løper.

I løpet av helgen har de vedtatt en rekke resolusjoner, mange av dem med en rekke tiltak for miljø, redusert forbruk og økt livskvalitet.

– Jeg synes det ble vedtatt en mengde viktige resolusjoner med tanke på hva som er viktig i dag, sier Davidsen, og trekker spesielt fram vedtakene som omhandlet flyktningestrømmen til Norge, kollektivtransport og boligpolitikk.

10.000 syriske flykninger

Landsmøtet vedtok å ta i mot minst 5.000 flyktninger i 2015 og 5.000 i 2016. I tillegg gikk partiet inn for å bevilge en ekstra milliard i nødhjelp til nærområdene rundt Syria i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

En ny boligpolitikk

De Grønne vedtok en tiltakspakke, som inkluderer en begrensning av rentefradraget over selvangivelsen til maks 3,5 millioner kroner, en tredobling av boligbygging til studenter, samt to milliarder kroner i økte rammer til Husbanken. Partiet mener den kraftige prisveksten på boligmarkedet bidrar til å drive en gjelds- og forbruksspiral.

Menneskevennlige lokalsamfunn

Men det er tankene om de inkluderende byrommene som engasjerte Davidsen mest.

– Dette kan vi ta med oss når vi jobber med byutvikling i Haugesund.

Partiet mener de offentlige rom skal være mer enn markedsplasser og grå gjennomfartsårer. På landsmøtet vedtok delegatene et forslag om å fjerne reklame fra offentlige rom. Samtidig vektlegger de tiltak for å forbedre felles byrom, som gatemøbler, drikkefontener, offentlige toaletter og lignende.

– Vi ønsker å skape et samfunn hvor alle føler seg ønsket og velkommen, uavhengig av alder og økonomiske og fysiske forutsetninger. For å nå dette målet er det et nødvendig skritt på veien å gjøre byrommene til trivelige allmenninge, heter det i resolusjonen som ble vedtatt.

Lever som de lærer

Hos Miljøpartiet De Grønne ser det ut til å være en ekstra tydelig sammenheng mellom liv og lære. Aftenposten har i dag listet opp åtte punkter som bekrefter at du er på landsmøtet til MDG.

1. Partilederen og store delegasjoner fra Østlandet ankommer landsmøtet med toget fra Oslo til Stavanger – og deretter med en stappfull rutebuss fra sentrum til landsmøtehotellet.
2. Du entrer landsmøtehotellet via en grønn løper – av ekte gress.
3. Du må oppgi om du ønsker annet enn vegetarmat til landsmøtemiddagen.
4. På spørsmål om hva slags type fisk som serveres som tilvalg på vegetarmenyen, er svaret «bærekraftig».
5. Delegatene øver på stemmeavgivning fredag ettermiddag.
6. Partiveteranene har vært med i fem år, og hovedstadens toppkandidat har vært medlem i ett år.
7. Partiledelsen tar seg pause i landsmøtet – for å rydde søppel på strendene på Jæren.
8. Partiet får komplimenter i hilsningstaler for å «begynne å ligne på et ordentlig parti».