Foto: Eiendomsmegler A
Foto: Eiendomsmegler A

Veksten vil ingen ende ta

Boligprisene i Norge steg for 16. måned på rad, og de steg mer enn forventet.

BOLIGPRISER: I går la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for april. I dag legger Norges Bank fram sin rentebeslutning. En rekke økonomer tror sentralbanken vil kutte styringsrenten. Dersom renten kuttes mener styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge det kan styrke boligprisveksten enda mer.

– Retningen er at det vil fyre opp boligmarkedet ytterligere, sier Laugen til Dagens Næringsliv.

DNs rentepanel fraråder Norges Bank å kutte renten i frykt for et opphetet boligmarked.

Mandag publiserte Nav tall for arbeidsledigheten som viste at oljebremsen for alvor har slått inn i arbeidsmarkedet.  Ifølge Laugen vil de lave rentene spille en større rolle for boligmarkedet enn den stigende ledigheten, hvert fall på kort sikt.

– Renteutviklingen trumfer nok realøkonomien, som for eksempel arbeidsledighet. Tregheten der vil nok komme etter at man har fått den gode effekten fra renten, sier Laugen til dn.no.

Boligprisene i Haugesund har steget med 20,5 prosent de siste fem årene, mot 31,6 prosent i Stavanger. Ser man derimot på siste måned og siste år, er bremsen slått på i sterkere grad i Stavanger. Prisveksten der var på – 0,2 prosent siste måned og 0,6 prosent siste år. I Haugesund er tallene 0,9 prosent for april og 1,7 prosent for de siste 12 månedene.