150430%20vb%20forsvarsskandale%20bilde-kopi

Saksordfører for røverkjøpet

Hvorfor ringte ikke varsellampene da forsvaret solgte militære skip til en terrorist i Nigeria? Helge Thorheim fra Karmøy FrP er saksordfører for granskningen i Stortinget.

FORSVARSSKANDALEN: Klokka 09 i morges stod tidligere forsvarssjefer og ministre skolerett i Høringssal 1 i Komitehuset på Stortinget. Helge Thorheim er saksordfører i granskningen av en forsvarsskandale av dimensjoner.

– Dette gjelder salg av utrangerte forsvarsfarøyer til det jeg vil kalle en banditt i Nigeria. Vi skal finne ut hvordan det kunne skje. 

Hovedstadspressen var tidlig på plass i morges. Dagbladet får mye av æren for at skandalen ble avdekket.

– Det begynte faktisk med en helt vanlig søknad om innsyn i et orienteringsdokument i Forsvarsdepartementet om salg av «KNM Horten». Skipet har jo blant annet blitt brukt som kongeskip av Kong Olav, og jeg synets de var spennende å se hvem som hadde kjøpt den. Så viste det seg at den var kjøpt av et sikkerhetsselskap jeg ikke ville kjøpt bruktbil av, langt mnidre solgt krigsskip til, sier Kristoffer Egeberg, som fikk SKUP-prisen for artikkelserien. 

Helge Thorheim tok initiativ til at Kontroll- og konstitusjonskomiteen skulle ta saken.

– Med det fikk jeg jo mye å gjøre. Men Dagbladet har jo gjort mye av jobben her. De bare fortsatte med gravingen, sier Thorheim, som mener Kontroll- og konstitusjonskomiteen er den mest spennenede komiteen på Stortinget. – Det visste jeg ikke da jeg kom på Stortinget.