Haugesund Fengsel. Illustrasjonfoto: Arkiv
Haugesund Fengsel. Illustrasjonfoto: Arkiv

Liadal ber justisministeren om fortgang i fengsel-saken

Hege Haukeland Liadal forventer handling fra regjeringen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen(Frp).

POLITIKK: Liadal har sendt inn skriftlig spørsmål til ministeren, hvor hun ber om fortgang i fengselssaken.

-Når ser statsråden for seg at KVU for Vestlandet iverksettes og vil hensynet til situasjon på Haugalandet spesielt ivaretas, lyder spørsmålet fra Hege Haukeland Liadal(A).

KVU står for konseptvalgsutredning og temaet er naturligvis fremtiden for Haugesund fengsel og mulighetene for at regionen får et helt nytt, og moderne fengsel.

-Jeg er utålmodig i denne saken. Nå må vi gå fra ord til handling. Ordførerne på Haugalandet må bli enige og få regulert en tomt slik at den er klar til utbygging. For meg spiller det mindre rolle om den ligger i Sveio, på Fosen eller i Tysvær, sier Haukeland Liadal.

– Aust-Agder har kommet mye lenger i prosessen enn oss. Hvis ikke vi tilrettelegger for en politisk beslutning her lokalt kan hele utbyggingen glippe. Vi ser at regjeringen bygger ut nærme de store byene. Det kan også skje her, da går det ikke til Haugalandet, sier hun.

Både posisjons- og opposisjonspolitikere har besøkt Haugersunds Kardemomme by-aktige fengsel på Hauge i flokk og følge. Lovordene har sittet like løst som hoderistingen over de rådene forholdene og den manglende kapasiteten, men ingenting har skjedd.

I sin begrunnelse for spørsmålet skriver Liadal:

 «Haugesund fengsel ble tatt i bruk i 1814 med plass til 18 ansatte. Delegasjoner fra alle politiske partier har vært på besøk i fengselet og Haugesund Avis(og TV Haugaland, red.anm) har fulgt saken tett siden 2007 hvor politisk enighet om behovet for nytt fengsel er unisont. Det er forventet at når KVU for Østlandet er ferdig vil Vestlandet stå for tur»

Det skriftlige spørsmålet er til behandling og justist- og beredskapsministeren har ikke gitt svar

Se mer om denne saken i kveldens 17:30-sending.