Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Livredde kirkeasylanter

En kurdisk familie, som er vedtatt utsendt fra Norge, frykter for livene sine hvis ikke norske myndigheter omgjør vedtaket. I en måned har de hatt Rossabøkirken som sitt tilholdsted.

ASYLPOLITIKKEN: En barnetegning på veggen gjør et ellers kaldt kirkerom litt mer hjemmekoselig. Ellers er det lite som minner om hverdagsliv for familien på fem. Det er kun foreldrene som er henvist til å holde seg innendørs i kirken. De tre ungene går på skole, den minste gutten går i andre klasse på Lillesund sammen med søster, som går i femte klasse. Storesøster går i åttende klasse på Håvåsen.

Familien kom fra Tyrkia til Norge i 2013. De har fått avslag på søknaden om opphold og er begjært uttransportert av norske myndigheter. Utkastelsesbegjæringen er påklaget. I mellomtiden må familien ha Rossebøkirken som sitt hjem.

Støttegruppen er kritisk

– Det er en fortvilende situasjon for dem. De er redde, de har angst for å bli sendt tilbake. Det er ikke noe alternativ for dem, sier Anne Engedal.

Engedal er medlem av støttegruppen rundt familine. Hun er kritiske til norske myndigheters behandling av saken.

– Jeg tror ikke asylpolitikken samsvarer med folk flest sin opplevelse av situasjonen for mange av asylsøkerne, sier Engedal, som har daglig kontakt med familien.

Familiens advokat Knut Olav Eldhus forteller til TV Haugaland at han håper å få behandlet en utsatt iverksettelsesordre i løpet av kort tid. I dag er det en måned siden de gikk i kirkeasyl.