TIL TSJEKKIA: Kompani Haugesund drar snart til Tsjekkia for å sette opp forestillingen Mono.
TIL TSJEKKIA: Kompani Haugesund drar snart til Tsjekkia for å sette opp forestillingen Mono.

Fra dansebyen Haugesund og ut i verden

Kompani Haugesund har vært på dansefestival i Barcelona. Forestillingen "Mono" ble valgt ut som en av 20 blant 650 søkere.

DANS: De blå mennene i «Mono» gjorde sine hoser grønne for de viktigste teatersjefene og programmererne i hele Europa i helga. Men Haugesund hadde nok et bidrag på festivalen. Ingeleiv Berstad, en av koreografene bak forestillingen «Jordjenta» er i likhet med Mia Haugland Habib fra Haugesund.

– Det var veldig stort å være der, sier Eva Grainger, danser og produsent i «Mono». – Det kryr av viktige folk der, festivalen er på en måte en stor salgsmesse der programmerere fra hele verden kommer og shopper forestillinger.

Gode tilbakemeldinger

Kompani Haugesund består av drøye 20 profesjonelle dansere med tilhørighet til byen. På dansefestivalen Aerowaves Spring Forward kunne de lett ha forsvunnet i mengden. Men dansekunstnerne ble lagt merke til både før og under festivalen.

– John Ashford, sjef for Aerowaves, var superfornøyd og veldig glad for at han insisterte på at vi skulle inviteres. Juryen sa egentlig nei, men han trumfet oss gjennom, sier en fornøyd Eva Grainger.

Flere viktige teatersjefer og produsenter snakket med Mia Haugland Habib etter forestillingen.

– Sjefen ved den største og viktigste scenen for dans i Paris, Claire Verlet, var over seg av begeistring, sier en like begeistret Grainger.

En blå baklengsforestilling

Mia Haugland Habib er en politisk bevisst koreograf og prøver gjerne å formidle mer enn det du ser. De blå danserne passerer i et voldsomt tempo i møtet med sitt eget kaos, nesten som en levende tegneserie. Er du åpen for det, får du med deg at forestillingen har flere ideologiske symboler. Og i Barcelona satt alt som det skulle.

– Det ble den beste gjennomgangen vi noen gang har gjort. Lys, lyd, dansere, alt klaffet!