Foto: Creative Commons/Sasha Maksymenko.
Foto: Creative Commons/Sasha Maksymenko.

– Ikke til å kjenne igjen

For teatersjef i Haugesund, Erik Schøyen, er det ikke mye ved Maidan-plassen i Kiev som minner om det han så på TV for 14 måneder siden.

KIEV: Det er godt og vel et år siden flere titalls tusen mennesker tok til gatene i Ukrainas hovedstad Kiev, og krevde president Viktor Janukovitsj’ avgang.

Foranledningen var hans styre av landet i retning Russland og bort fra EU og Vesten.

I dagene og ukene som fulgte holdt demonstrantene stand på Uavhengighetsplassen, og den 22. februar tok de kontrollen i Kiev.

Før befolkningen om lag tre måneder senere gikk til valg, var store deler av byen rasert. Om lag 100 mennesker var drept og 400 skadd.

Men i dag, 14 måneder senere, er det ikke mye i Kiev som minner om de voldsomme tilstandene, ifølge teatersjef ved Haugesund Teater, Erik Schøyen, som befinner seg i Kiev.

– Det er ikke til å kjenne igjen. Det er ikke i nærheten av det vi så på bilder for 14 måneder siden. Det eneste er at det mangler brostein i gatene rundt Uavhengighetsplassen, sier han til TV Haugaland.

Disse ble brukt til barrikader og angrep mot regjeringsstyrkene i ukene før Janukovitsj’ avgang.

Mye EU-flagg

I dag er det nasjonalisme som preger hovedstaden. Helt ulik den som utpiller seg i østlige deler av Ukraina, hvor Russland og styret i Kreml står sterkt.

– Det henger veldig mye ukrainske flagg overalt. Og en god del EU-flagg, sier Schøyen.

Ukraina er per i dag ikke medlem av den Europeiske Union, og har heller aldri vært det.

EU var imidlertid i sentrum av konflikten, som for alvor startet i november 2013. Da avslo Janukovitsj en samarbeidsavtale med EU, og inngikk i stedet nye avtaler med Kreml.

Høye levekostnader

I det daglige merker ukrainerne fortsatt ringvirkningene fra konflikten.

– Vi kjøpte blomkål her om dagen. Det kostet 50 kroner kiloen i norske kroner. Det er mye når man tjener mellom 2.000 og 3.000 kroner i måneden, sier Schøyen.

Om det blir en del tid til inntrykk og observasjoner, er ikke oppholdet i Kiev helt uten betydning for hans daglige virke her i Haugesund. Torsdag venter nemlig en studentproduksjon av Ibsens klassiker Et Dukkehjem.

– Også på ukrainsk da, ler han.