Christine Kjærandsen, Ruth Synnøve Hausken og Simon Næsse
Christine Kjærandsen, Ruth Synnøve Hausken og Simon Næsse

Spriter og sprayer opp bybildet

Beveger du deg i undergangene i Kopervik sentrum vil du nå om dagen oppleve alt annet enn mørke og triste murvegger.

Beveger du deg i undergangene i Kopervik sentrum vil du nå om dagen oppleve alt annet enn mørke og triste murvegger. Går du gjennom tunellen ved Kopparen kan du nå møte på en stor rosa skjære og en hare som løper langs veggen.

I helgen startet gatekunst firmaet Rable fra Haugesund et stort kunstprosjekt som kommer til å pågå frem mot høsten. I samarbeid med Karmøy kommune og Vegvesenet skal de sprite og spraye opp bybildet.

– Kopervik er en veldig fin by med et veldig stort urbant potensial. Med flere kjekke butikker, kafeer og urbane kvaliteter har byen mulighet til å bli en kul liten by for Karmøy. Her er det et stort ubrukt potensiale, med litt gatekunst kan vi kanskje bidra med en liten mikrobit, forteller Simon Næsse fra Rable.

 

En gave til byen

Hele prosjektet er et initiativ fra Rable og alt går fra egen lomme.

– Akkurat dette prosjektet gjør vi på egen velvilje, det er vår gave til Kopervik. Vi håper folk vil like det. Når vi er ferdig her så er vi ferdig, da er det byen sitt. Så får de gjøre som de vil med det.

 – Er det et spesielt tema dere kommer til å kjøre?

– Det blir natur, friske farger og dyr. Store dyr skal bli små og små dyr skal bli store. Det er grunnideen. En liten skjær blir på størrelsen med ei ku og ei ku blir på størrelsen med ei skjær, sier Næsse og fortsetter.

– Farger gir ekstra energi og underganger som det her pleier jo ofte å være veldig triste. En gruer seg nesten litt til å gå under veien og da blir det kjekt å kunne gjøre det til en positiv opplevelse i stedet.

Selv om det ser veldig enkelt å spraye på en vegg, ligger det mye arbeid og tanker bak det som kommer opp på veggen.

– For at det skal bli bra må vi planlegge veldig godt, det blir nemlig ganske brutalt når du først begynner. Da er det ikke rom for så mange feil. Noen ganger kan du hente deg inn igjen, men generelt er det vanskelig. Vi bruker lang tid på å måle opp, bestemme hvor stor den skal være, hvor den skal stå og hva vi ønsker å utrykke, sier Næsse.

Ønsker mer gatekunst

 Denne formen for kunst er noe en finner veldig lite av på Haugalandet, sammenlignet med byer som Stavanger, Oslo og Bergen. Det er noe Rable ønsker å endre på.

– Vi skulle gjerne ønske det var mer gatekunst her, det gjør liksom noe med folk og deres holdninger. Det kan være med på å gjøre bybildet mer spennende og hyggelig, sier Næsse og legger til.

– Ser du på Utsira hvor de har begynt å invitere gatekunstnere, der har de laget rundt 40 forskjellige kunstverk nå, og folk elsker det. Flere og flere drar til øyen nå for å sjekke det ut fordi de synes det er kult.

I byer som Bergen har de også begynt å sette opp vegger for folk som ønsker å bidra med gatekunst, både erfarne og uerfarne. Dette er noe Næsse håper også vil spre seg til Haugalandet.

– Kommunene burde vurdere å ha lovlige vegger, det tror jeg ville vært veldig bra. En plass hvor unge talenter kan øve og prøve graffiti eller gatekunst. I Bergen har det nå vokst frem et ganske bra gatekunstmiljø. På grunn av at kommunen sier at det er noe de ønsker å ha. Der har de valgt å se på det som et potensiale i stedet for et problem.

Likevel er Næsse klar over at det kanskje ikke er alle som vil like denne formen for kunst.

– Det er ikke alle som kommer til å like det, definitivt ikke. Mange blir veldig skeptisk når de ser noen som står og sprayer på veggene og hører på musikk. Noen ringer også politiet, det er litt morsomt. Men folk kommer forbi og noen synes det er kult, andre ikke. Sånn er det bare.

Sjekk ut time lapse videoene fra de første kunstverkene som er på plass: