John Kåre Raake fra Skudeneshavn har skrevet manuset til den norske storfilmen «Bølgen». Foto: Privat
John Kåre Raake fra Skudeneshavn har skrevet manuset til den norske storfilmen «Bølgen». Foto: Privat

Slik kan du unngå NRK-lisensen

NRK-lisensen er en utgift mange nordmenn har vanskelig for å akseptere, og særlig etter at flere har begynt å bruke TV-en til formål som ikke er lisens-pliktige.
STOR PÅGANG: Thomas Garvik mottar stadig flere TV-er som skal plomberes


NRK-lisensen er en utgift mange nordmenn har vanskelig for å akseptere, og særlig etter at flere har begynt å bruke TV-en til formål som ikke er lisens-pliktige. EasyFiks på Raglamyr kan hjelpe deg.

■■EasyFiks er mest kjent for å fikse knuste smarttelefoner og nett- brett. Men rett før jul bestemte de seg for å utvide tjenestetilbudet, etter at kunder begynte å etterspør plombering av TV-apparatet.

– Plombering betyr at en går fysisk inn og fjerner muligheten for å kunne koble kabel og antenne i TV-en. Målet er å gjøre pluggen ubrukelig, noe som fører til at en ikke lengre kan få inn NRK. Når du ikke har mulighet til det, er det heller ikke vits i å betale lisenspenger, forteller tekniker ved EasyFiks, Thomas Garvik.

Etterspurt i hele Norge

På Haugalandet er det svært få som utfører tjenesten. Søker en etter bedrifter som tilbyr plombering, kommer det få resultater opp. Noe som har ført til stor pågang hos EasyFiks.

UTVIDER TILBUDET: Tommy Vika som er daglig leder hos EasyFiks, startet bedriften hjemme i sitt eget hus. Nå vokser både bedriften og tjeneste- tilbudet.

UTVIDER TILBUDET: Tommy Vika som er daglig leder hos EasyFiks, startet bedriften hjemme i sitt eget hus. Nå vokser både bedriften og tjeneste- tilbudet.

– Etter at vi startet å tilby plombering av fjernsynsmottakere har vi fått henvendelser fra bedrifter og privatpersoner over hele landet. En kan merke at det er noe mange har etterspurt, forteller daglig leder, Tommy Vika, og legger til.

– Vi hadde en morsom episode der en fra Nord-Norge ringte for å høre om det var mulig å sende TV-en i posten for å få den plombert hos oss. Vi har mottatt TV- er fra Stavanger, sammenlignet med Nord-Norge var plutselig det ikke så langt, sier Vika.

– Hvor mange har dere plombert frem til nå?

– For øyeblikket har vi mottatt rundt 40 TV-er siden vi startet rundt juletider i fjor, sier Vika.

– Hva koster det?

– Vi tar 950 kroner for å utføre jobben, men siden lisensregningen ligger på rundt 2750 kroner i året, tjener en inn pengene ganske fort.

Gjør ikke noe ulovlig

Så snart TV-en er plombert, kan du si opp lisensen skriftlig til NRKs lisensavdeling. Dette gjør du i et eget skjema som de har på nettsidene sine. De kan imidlertid kreve dokumentasjon på at fjernsynsmottakeren virkelig er plombert hos et autorisert verk- sted.

MOTTAKEREN: Denne pluggen må fjernes for at en skal kunne slippe å betale lisensregningen.

MOTTAKEREN: Denne pluggen må fjernes for at en skal kunne slippe å betale lisensregningen.

– Vi søkte til NRK for å bli god- kjent som plomberingsverksted. Når det var godkjent kunne vi bare sette i gang med å jobbe, så det er ikke ulovlig det vi gjør, sier Vika.

Hva kan en bruke TV-en til etter jobben er gjort?

– Du kan bruke den som normalt etter vi har fjernet muligheten for å koble til kabel og antenne. Bedrifter bruker ofte TV-en som en informasjonskanal til ansatte og kunder. Mens husstander bruker den for å se Netflix, Apple TV og andre ikke-lisenspliktige formål. For de vil det lønne seg å få fjerneinngangen, forteller Vika.

Selv om du har plombert TV-en må du fortsatt betale lisensregningen hvis du for eksempel bruker en Get-boks eller Canal Digital. Så lenge en benytter seg av statskanalens tilbud, hjelper det ikke å plombere TV-en.