Arkivfoto: Marius A. Haugen.
Arkivfoto: Marius A. Haugen.

Merket ikke Earth Hour

For Haugaland Kraft gjorde ikke lørdagens Earth Hour noe utslag på kraftmålerne. Selskapet mener likevel den globale timen er viktig.

KRAFT: Lørdag kveld var det Earth Hour. Mellom klokken 20.30 og 21.30 ble huseiere oppfordret til å slukke lysene i hjemmet, som en bevisstgjøring på strømbruk.

Men Haugaland Kraft, som har oversikt over strømforbruket i distriktet, har ikke funnet noen nedgang i forbruket blant sine kunder. Hverken i år eller tidligere.

– Nei, vi har dessverre ikke det. Vi har prøvd år etter år å regne på det, men det blir egentlig bare gjetning, sier Gunn Margareth Lassesen, divisjonssjef marked hos selskapet.

Hun har likevel inntrykk av at mange valgte å slukke lysene på lørdag.

– Årsaken til at vi ikke ser dette på målingene, er at den største kilden til strømbruk er ovner og varmtvannstanker. I Earth Hour er det gjerne lyspærene man skrur av. Disse trekker forholdsvis lite, særlig nå når sparepærer er såpass utbredt, sier hun.

Hun presiserer at hensikten med Earth Hour ikke er å spare all verden strøm akkurat den timen, men å gjøre folk mer bevisst på strømbruken gjennom hele året.

– Poenget er å sette fokus på kraft, og hvor dyrebar den er. Jeg synes det er bra at folk ser verdien av elektrisk kraft, sier Lassesen.

Hun oppfordrer folk til å skru av lys i rom man ikke oppholder seg i, samt å gjerne skru ned temperaturen noen grader i mindre brukte rom.