Foto: Røldal skisenter.
Foto: Røldal skisenter.

– Kan ikke bli mye bedre

Det er palmehelg, og for mange starter påskeferien allerede på mandag. Så, hvordan er forholdene i fjellet?

VÆRET: Påsken nærmer seg med stormskritt, uten at storm ser ut til å bli et tema i fjellet med det første. Blant de lokale skisentrene ser det nemlig ut til å ligge an til en riktig så fin høyfjellstid.

– Ja, det kan vel ikke bli så mye bedre, sier Halvor Vinje hos Haukelifjell skisenter.

Der ligger det rundt to meter snø ved foten av alpinbakken, og litt tørre krystaller har det siste døgnet lagt seg øverst. Minusgradene ser dessuten ut til å tilbringe hele påskeferien på Haukelifjell.

Det gjelder imidlertid ikke alle. For noen kalde blå har sneket seg til Røldal skisenter, hvor Bjørn Ove Hagen kan fortelle at snømengdene er det ingenting å si på.

– Det ligger på mellom tre og fem meter med snø, sier han til TV Haugaland.

Uvanlig hvit snø

Rundt tre meter snø er det også helt øverst i Sauda skisenter, og rundt halvparten helt nederst.

– Supre forhold i hele anlegget, sier daglig leder Lars Reidar Fosstveit.

Han legger den vanlige advarselen om snøskred litt til side, og påpeker en annen fare, som mange kanskje ikke tenker over.

– Beskytt øynene. Snøen er veldig hvit nå, og det er skarpt lys selv når det er overskyet, sier han.

Solbriller kan se ut til å bli en nødvendighet også i Suldal, hvor Gullingen skisenter nylig har fått litt nysnø på toppen av sine to, hvite meter.

– Alle værmeldinger har slått feil, for her skinner sola fra blå himmel, sier daglig leder Jan Nilsen.

Uka som kommer

Selv om mange har valgt å ta turen til fjells allerede, starter ikke påsken ordentlig før førstkommende torsdag, som altså er skjærtorsdag. En titt på langtidsvarselet kan derfor være av interesse.

Værmeldingstjenesten Yr.no melder om 3-4 kalde ved Haukelifjell skisenter den neste uka. Dette akkompagnert av sporadiske solglimt og enkelte, lette snøfall.

For Røldal skisenter melder samme tjeneste litt mer snøfall, men noenlunde samme temperaturer. Også her kan sola komme til å gløtte fram.

I Sauda ventes det noe høyere temperaturer, men likevel lave nok til at blå smørning blir det som passer best. Et par minusgrader og litt snøfall er visa for den neste uka.

Gullingen kan du risikere å måtte trekke fram rød smørning, da kvikksølvet tidvis vil tvinges over frysepunktet av en sol med behov for oppmerksomhet. Likevel kalde netter og noe snøfall.