Therese Bastholm og Tor Arne Halvorsen
Therese Bastholm og Tor Arne Halvorsen

– Respekt er ja til mangfold

Det var stor stemning på Uni-K-huset forrige lørdag, da Verdens Downs syndrom-dag ble markert med allsang, leikarring og inspirasjonsforedrag.
KJÆRLIGHET: Therese Bastholm og Tor Arne Halvorsen unner hverandre en klem før dansen. Bak f.v: Hege Simonsen, Astrid Wåga, (Lars Oma og Henry Oskar Forssell  og Lars Birger Wikre, delvis skjult) og Solveig Haukland.

Det var stor stemning på Uni-K-huset forrige lørdag, da Verdens Downs syndrom-dag ble markert med allsang, leikarring og inspirasjonsforedrag.

Verdens Downs syndrom-dag er en internasjonal feiring av annerledeshet som har eksistert siden 2006 – og datoen er alltid 21. mars (se faktaboks). I lokal sammenheng arrangeres den for tredje gang, og langt over 100 personer deltok på Uni-K-huset lørdag.

Etter en kort åpningstale ved komitémedlem og daglig leder i Diakonistiftelsen Rogaland, Sølvi Dahle, var det allsang med Leif Netland som forsanger. Og det tok ikke lang tid før stemningen var på topp.

Hovedposten på programmet var et foredrag av den kjente motivatoren Helge Gudmundsen. Han har blant annet jobbet som programleder i NRK, men først og fremst er han trener for fotballaget Flatås Lions, for mennesker med utviklingshemming, som han har vært i snart 30 år. Et engasjement som også har har resultert i boka «Gull verd».

Mennesket bak diagnosen

MOTIVATOR: Kjell Gudmundsens foredrag fremkalte både latter og gråt i forsamlingen.

MOTIVATOR: Helge Gudmundsens foredrag fremkalte både latter og gråt i forsamlingen.

Gudmundsen begynte med å prise sin kollega i Djerv 1919, Kjell Bjelland.

– Jeg må skryte av Kjell, for Djerv 1919 er Norges største fotballklubb for handikappede. Vi kommer nok aldri til å gi oss med dette. Fordi vi lærer så mye, om livet og ekte mennesker, og det å bry seg om andre.

Selv ble Gudmundsen rekruttert til treneryrket etter at hans egen sønn ble mobbet og senere fant et inkluderende miljø i idretten. Både gråten og latteren satt løst hos publikum da han delte av sine mange erfaringer.

– I idretten møtte vi folk som behandlet sønnen min med respekt. Og respekt er å si ja til menneskeverd. Respekt er ja til mangfold, sa Gudmundsen.

Deretter understreket han viktigheten av å bli sett, fremfor å vinne fotballkamper.

– Det finnes ikke mennesker som er en diagnose. En må se mennesket som er bak. Og de som blir sett, utvikler en evne til å se andre. Personen er viktigere enn prestasjonen, og husk at ros gir motivasjon, predikerte han.

FAKTA OM DOWNS – «MULIGHETENES SYNDROM»

  • Downs syndrom er en samlebetegnelse for en gruppe genetiske feil som fører til varierende grad av funksjonsnedsettelser
  • Syndromet er oppkalt etter den britiske legen John Langdon-Dawn som beskrev tilstanden på slutten av 1800-tallet
  • Det er tre typer Downs syndrom, men rundt 95 prosent har det som kalles Trisomi 21, som innebærer at alle kroppens celler har et ekstra kromosom nummer 21
  • Verdens Downs syndrom-dag er 21. mars hvert år, og datoen henspiller på tillegget i kromosompar 21
  • Downs syndrom kalles «mulighetenes syndrom», fordi man ikke har sett grensene for hvor langt et menneske med Downs syndrom kan utvikle sine ferdigheter

Godt samarbeid

SVINGOM: Stokkastrand Leikarring imponerte med flott folkedans. F.v: Hans Mørch, Inger Elise Halvorsen og Lise Ringen Bergli.

SVINGOM: Stokkastrand Leikarring imponerte med flott folkedans. F.v: Hans Mørch, Inger Elise Halvorsen og Lise Ringen Bergli.

Det skal også nevnes at Stokkastrand Leikarring vartet opp med en flott danseforestilling, før dagen ble avsluttet med pizza, kake og mer allsang.

Det er lokallagene i Norsk Forbund for Utviklingshemmede og Diakonistiftelsen Rogaland som står bak arrangementet. Sølvi Dahle representerer sistnevnte og er godt fornøyd med gjennomføringen.

– Vi gjør dette fordi det er viktig å feire mangfoldet, og vi ønsker å sette fokus på at det er viktig å verdsette at mennesker er forskjellige, sier hun.

– Det er mye knyttet til det å ha Downs syndrom som med rette er problematisert, for eksempel at det stadig fødes færre barn med Downs, men i dag tenker vi bare på gleden ved å være sammen.

Ellers synes hun det er bra at de er flere som samarbeider om denne dagen.

– Det er mye som skjer i de ulike grupperingene, men dette er den eneste dagen av sitt slag, der alle lokallagene i NFU, Djerv 1919 og Diakonistiftelsen er med. Vi er jo ikke så mange, så det er utrolig bra at vi kan samarbeide om ting, sier Dahle.