LANDSHUT/MUNCHEN 20141002

VG HELG
Hva livet har l¾rt meg med skuespiller Gerald Wepper, kjent som i den tyske kriminalserien Derrick.

FOTO: ANDREA GJESTVANG/VG
«CAMP (Nordmarka)» av Anders Kjellesvik

– Kvaliteten kommer alltid først

Fredag gjør Haugesund Kunstforening i stand til sesongens tredje salgsutstilling på Billedgalleriet, med verk av Anders Kjellesvik og Jon Harald Glomsås. Gallerileder Grethe Lunde Øvrebø er svært fornøyd med starten på året.

I kveld er det vernissage for Haugesund Kunstforenings tredje salgsutstilling på Billedgalleriet i år, med verk av Anders Kjellesvik og Jon Harald Glomsås. Gallerileder Grethe Lunde Øvrebø er svært fornøyd med starten på sesongen.

Det begynte med utstillinger av Kristin Austreid og Gro Lygre Petersen i januar, før Hebe Camilla Wathne og Margreta Stølen overtok lokalene måneden etter.

– Austreid og Petersen ble en pangåpning, med stor interesse fra publikum og godt salg. Det samme gjelder for så vidt nummer to også. Tilbakemeldingen har vært fantastiske og vi har bra omsetning. Det hjelper på driften av Kunstforeningen, sier Øvrebø.

Tross en nokså lav provisjon på 35 prosent, hadde Kunstforeningen et overskudd på over 100.000 i løpet av 2014. De har imidlertid ingen planer om å øke satsene.

– Nei, Kunstforeningen skal bidra til å gi kunstnere muligheten. Det må være litt idealisme i dette også.

Høy nasjonal status

Gallerileder Grethe Lunde Øverbø

Gallerileder Grethe Lunde Øverbø

For å få sin egen separatutstilling må en søke minst to år i forveien. Øvrebø forteller at det er stor pågang og at Haugesund Kunstforening har relativt høy nasjonal status.

– Det legges merke til at vi tar inn unge og uetablerte kunstnere. En annen fordel er de store og utrolig fine utstillingssalene våre. De gjør det spesielt attraktivt å komme til oss, sier hun.

Anders Kjellesvik, som skal stille ut i Sal 1, bor for tiden i Berlin, men kommer opprinnelig fra Stord. Kunstforeningen er opptatt av å synliggjøre lokale talenter.

– Det er en del av profilen vår at vi skal løfte frem kunstnere med tilknytning til Vestlandet, enten de kommer herfra, tar utdannelsen sin eller jobber her. Samtidig er det sånn at kvaliteten på arbeidene alltid kommer først, presiserer Øvrebø.

Selvbiografiske arbeider

Kjellesvik skal presentere malerier og installasjoner under tittelen «Found and Lost», mens Jon Harald Glomsås tar med seg en serie malerier, collager og objekter, til Sal 2.

– De jobber med helt ulike teknikker, men har en fellesnevner i at begge er ganske selvbiografiske. De bruker erfaringer og refleksjoner fra sitt eget liv som utgangspunkt for hvert sitt billedunivers, sier Øvrebø, og legger til at ingen av verkene er vist offentlig tidligere.

Kjellesvik har vært innom Billedgalleriet tidligere, med en stor installasjon av brente trekubber, under Vestlandsutstillingen i 2013. For Harstad-kunstneren Glomsås blir det et nytt møte.

– Bildene hans beskriver et tøft samlivsbrudd. Han har jobbet med denne serien i tre år, og vi er de første som får se dem. Det er veldig spennende, sier Øvrebø.

 PS. Utstillingen henger til 26. april.