Foto: Terje Helgesen
Arkivfoto: Norsk Oljemuseum

– Glemmer dem aldri

I dag er det 35 år siden Kielland-plattformen kantret med 212 mennesker ombord. 123 av dem omkom. Ved Aibel pynter de med blomster i dag og tenker på sine tidligere arbeidskamerater.

KIELLAND-ULYKKEN: Vårt distrikt ble hardt rammet av ulykken. Bare på Haugesund Mekaniske Verksted omkom 22 av de ansatte.

Hedrer sine tidligere kollegaer

Minnesmerket med navn på de 22 HMV- ansatte som omkom er et sted Aibel har stor respekt for.

– Det er et hellig sted for oss. Dersom noen feilparkerer der, er jeg raskt ute med pekefingeren,  sier personalsjef Terje Helgesen.

Årets markering er en stille begivenhet. Det ble lagt ut blomster i morges, ellers går arbeidsdagen som normalt.

– Under markeringen for ti år siden anbefalte Per Arnulv Nordbø, Per prest som mange kalte han, at vi lot det ligge i ro fremover. Men vi glemmer dem aldri. Vi har en stille markering hvert år på denne datoen.

Årsaken til ulykken ble fastslått til å være et tretthetsbrudd i et av støttestagene i plattformens bærende konstruksjon. Dette førte til at en av de fem søylene under plattformen brakk. Etter omlag 20 minutter kantret hele plattformen. Ulykken er den største ulykken offshore i Norge noensinne, og den nest største i Nordsjøen. 167 mennesker omkom i 1988 på britisk sokkel, da plattformen Piper Alpha eksploderte.