Her ser vi Solvår og Sturla i semifinalen i senior NM, hvor de var veldig nær en finale. (Foto: Karoline Kaldheim)
Her ser vi Solvår og Sturla i semifinalen i senior NM, hvor de var veldig nær en finale. (Foto: Karoline Kaldheim)

Badmintonspillere fra Karmøy vinner kamper i EM

Søskenparet Solvår Serine og Sturla Flåten Jørgensen spiller i dag sine første kamper i Junior EM. Og søskenparet imponerte, selv om det ble tap mot Romania i den første lagkampen. 

Sturla (19 år) og Solvår Serine (17 år) Flåten Jørgensen har begge flyttet fra Karmøy til Oslo for å satse på badminton. En relativt liten sport i Norge med 5 000 aktive utøvere, men på verdens basis regnes badminton som en av de største individuelle idrettene og er olympisk idrettsgren.

– På lang sikt er målet vårt å delta i Olympiske Leker i 2024, men det blir utrolig utfordrende, men ikke helt umulig. Først og fremst må vi opp på verdensrankingen for at det skal bli aktuelt, sier søskenparet.

Artikkelen fortsetter under annonsen og bildet. 

Sturla i aksjon! (Foto: Karoline Kaldheim.)

Sturla i aksjon! (Foto: Karoline Kaldheim.)

På landslaget som 12 åring

De er vokst opp på Norheim, og fikk gjennom mamma Anne Lisbet idretten inn nærmest med morsmelken.

– Mamma spilte som ung, og var aktivt med som trener i Karmøy Badmintonklubb. Jeg og Sturla var med henne på treninger i Norheimshallen helt siden før vi kunne gå, og spilte de første årene bare for moro. 12 år gammel ble jeg tatt ut på Talentteamet, en landslagsgruppe i regi av Norges Badmintonforbund, og det var vendepunktet i min satsing. Med uttaket forstod jeg at jeg kunne bli god og begynte å trene mer seriøst. Til neste år satser jeg på å bli en del av landslaget for senior, sier Solvår Serine Flåten Jørgensen.

For å kunne satse på høyt nivå, kreves det av forbundet at utøverne flytter til et av fire satsingsenter i Norge.

– Det ble naturlig å søke seg til Oslo etter ungdomsskolen. Dessuten har skolen vår, Wang Toppidrett lagt grundig tilrette for satsingen vår på badminton. I dag trener vi sammen med landslaget daglig, får god sparring og har landslagstreneren som følger oss opp, sier Sturla Flåten Jørgensen.

Nær NM-tittel

Her ser vi Solvår og Sturla i semifinalen i senior NM, hvor de var veldig nær en finale. (Foto: Karoline Kaldheim)

Her ser vi Solvår og Sturla i semifinalen i senior NM, hvor de var veldig nær en finale. (Foto: Karoline Kaldheim)

Søskenparet har markert seg på en positiv måte denne sesongen, hvor de i Norgesmesterskapet var nær til å gå til finalen i Mix Double, men gikk på et knepent tap mot paret som senere vant. Allikevel er de godt fornøyd med sesongen.

– Målet vårt for sesongen var å kvalifisere oss til Europamesterskapet, noe vi har oppnådd. Jeg har allerede fått tilbud om å satse sammen med landslaget for senior fra høsten av. På litt lengre sikt er målet mitt å markere meg i internasjonale konkurranser og hjelpe Norge til å kvalifisere seg til VM og OL, sier Sturla.

De ofrer mye i satsingen sin, og livet består for det meste av skole og trening.

– Vi bruker mye tid på studiene og trening. Heldigvis har vi gode venner i badmintonmiljøet, som vi kjenner godt gjennom treningsleirer og konkurranser. Miljøet er jo ikke så stort, noe som gjør at du bli kjent med fleste. Jeg prøver å prioritere å holde kontakten med gode venner på Haugalandet, men det er ikke like enkelt å få til. Men noen av dem kommer av og til på besøk til meg her i Oslo, og det er kjempemoro, sier Solvår.

Trening og skole

Det blir ikke få treningsøkter gjennom uken.

– Vi har fire morgenøkter med trening, slutter på skolen 15.30 og har ofte ny trening klokken 18.00. Det tilsier seg selv at det blir travle dager med 10-12 økter. Foruten dette har vi flere økter med egentrening, og samles til frivillige treninger i helgene. Utdannelser er også viktige for oss, for vi vil ikke stå på bar bakke den dagen karrieren tar slutt. For oss blir det nok naturlig å studere ved siden av toppidrettsatsingen videre, sier Sturla.

Badminton er en krevende sport, som krever stor allsidighet av utøverne.

– Du må være rask, ha god slagteknikk, spenst, god kroppsbeherskelse og god utholdenhet. For oss handler det også om samspillet med den andre spilleren du har på laget og taktisk innsikt. Det merket vi spesielt i Norgesmesterskapet, hvor vi tapte mot et rutinert par, som hadde mer erfaring enn oss. Internasjonalt vil du oppleve at spesielt utholdenheten er viktig i tette og jevne kamper.

Vil gjøre det bra i EM

Norge er små innen badminton internasjonalt, men satser seriøst og har tatt noen små skritt nærmere de beste.

– Vi oppnår stadig bedre resultater, og har vært heldige med trekningen i Europamesterskapet, noe som kan hjelpe oss til å forbedre rankingen. Spania er høyt seedet, men Kypros, Irland og Romania er land vi har mulighet til å slå i vår gruppe.

Søskenparets langsiktige satsing handler om kjærlighet til badminton.

– Den indre motivasjonen handler om stor spillerglede, og ser vel at selv om karrieren skulle ta slutt, vil jeg fortsette å være en del av miljøet. Vår eldre bror Sondre er i dag trener for toppklubben Haugerud, og ansatt som landslagstrener for U13-gruppen i Norge. Du skal ikke se bort fra at jeg også en dag blir trenere, sier Sturla.

Vant kamper i EM

I landskampen mot Romania i dag, imponerte Sturla i sine to kamper. I double, sammen med Carl Christian Mork, vant de 2 – 0 (21-12, 22-20), før Sturla og søsteren vant sin mix double kamp 2-0 (21-19, 21-15). I dagene framover møter Norge toppseedede Spania, som blir tøffe å slå, men mot Irland og Kypros er sjansene større for seier.

Det er en beundringsverdig satsing søsknene fra Karmøy gjør. Så målrettede de er i alt de gjør, blir det spennende å følge dem videre. Du kan følge kampene til landslaget og det talentfulle søskenparet på Karmøy Badmintonklubb sin side på facebook.