Harald Dale

Ungarske tenner til besvær

HARALDSPLASS: «Jeg tenker at det må være måte på hva en stortingsrepresentant skal plages med.»

«Jeg tenker at det må være måte på hva en stortingsrepresentant skal plages med.»

HARALDSPLASS: Jeg minnes at tidligere rådmann Ottar Andreassen i Vindafjord i radiointervju med meg hevdet at «graset var grønare i Vindafjord.» Jeg tror ikke det var et vedtatt slagord for Vindafjord, men det burde kanskje vært det for der graset er grønnest, er det også best å være.

Nå tror ikke jeg at ungarske tenner er kvitere enn norske tenner, men de er definitivt betydelig billigere. Derfor reiste LO-leder Gerd Kristiansen til Ungarn for å fikse opp tenner og smil etter en vellykka røykestopp. Det skulle hun ikke gjort; hun skulle gjort det i Norge og i hvert fall ikke fortalt det til Dagbladet at hun gjorde det i Ungarn.

«Signaleffekten er negativ når folk i ledende posisjoner ikke vil støtte opp om norske arbeidsplasser og næringsliv», sier kommunikasjonssjefen i Tannlegeforeningen til Dagens Næringsliv. Samme avis ringer opp vår egen stortingsrepresentant for Høyre Sveinung Stensland fordi han er medlem i helsekomiteen der også tenner og tannhelse hører hjemme. Stensland er mer raus og synes det er fint at hun får hjelp til et bedre smil, men han synes det er rart at hun reiser utenlands fordi tannpleiere og tannleger sine arbeidsplasser er like viktige norske arbeidsplasser som industriarbeidsplassene i Årdal. Det Stensland mener er at industriarbeidsplasser er noe LO-lederen støtter helhjerta, og at hun aldri ville dratt til et aluminiumsverk i lavkostland som Russland eller Kina for å kjøpe aluminiumsprofiler til for eksempel drivhuset sitt. Derfor er det rart at hun reiser til Ungarn med tennene sine og viser for all verden at til og med den solidariske LO-lederen praktiserer liv og lære forskjellig.

Jeg synes Sveinung Stensland sin kommentar er grei. Men ikke mer enn det; den kunne vært så meget bedre. Hadde jeg vært medierådgiveren hans, ville jeg kalt han inn til en mediestrategisk samtale og sagt at «her hadde du sjansen til virkelig å profilere selve indrefileten i Høyres politikk, men du overså muligheten!» For hva var det Gerd Kristiansen gjorde? Hun brukte valgfriheten sin! Valgfrihet er det mest magiske ordet Høyre har i sitt vokabular. Valgfrihet når det gjelder for eksempel skole, helse, omsorg og nå oppgradering av eget tannsett og smil. LO-leder Gerd Kristiansen sjekket priser her og der akkurat slik Høyres anbudspolitikk beskriver og reiste dit hun fikk mest tannhelse for hver krone betalt med egne penger. Markedet og valgfriheten førte henne til Ungarn. LOs toppleder nyter med andre ord høyresamfunnets indrefilet med tilhørende garnityr. Derfor er det en smule urettferdig at hun får kritikk når hun velger fra den menyen stortingsrepresentant Sveinung Stensland selv har tilbudt. En helt annen sak er at Stensland selv kanskje burde brukt egen valgfrihet til å takke nei til å uttale seg da DN-journalisten ringte. Jeg tenker at det må være måte på hva en stortingsrepresentant skal plages med.

Vi nordmenn skal være redde tannleger, sies det. En gammel historie illustrer dette selv om ingen ungarer er med. Men det er tyskeren som ba tannlegen gjøre det effektivt. Franskmannen ville ha det elegant, skotten billig mens nordmannen spurte om det gjorde vondt.

Jeg vil ønske god påske med håp om at du blir påskebrun og fin. Sørg for at du henter brunfargen her hjemme og på den måten støtter norske alpinsentre, hytter, hoteller og bomstasjoner. Skulle du «ta en Gerd-Kristiansen» og komme hjem med brunfarge fra utlandet og innrømme det, kan du måtte forklare deg. Husk at riktig svar på spørsmålene er valgfrihet.