Foto: Marius  A. Haugen
Foto: Marius A. Haugen

Tonnasjen synker

Haugesund har distriktets største handelsflåte. Likevel har tonnasjen stupt de siste årene.

SHIPPING: Næringslivsnettstedet Sysla.no presenterer i dag en oversikt over hele den Norske handelsflåten. Det er ikke bare lystig lesing for Haugalandet. For selv om den lokale rederinæringen har en av landets største tonnasjer har nedgangen de siste årene vært stor.

Tallene, som er hentet fra Statistisk sentralbyrå, viser at at tonnasjen i Haugesund er på 685 037 bruttotonn, en nedgang på 34 prosent siden 2014. Bare i 2014 sank tonnasjen med 33 prosent.

Selv om tonnasjen går ned i Haugesund er regionssenteret fremdeles størst i antall skip. I følge statistikken er 56 skip hjemmehørende i Haugesund. Det er likevel langt færre enn for bare noen år siden. I 2009 hadde Haugesund over 80 skip i handelsflåten.

Også Karmøy har mange skip, i Skudeneshavn er 27 skip hjemmehørende, mens det i Kopervik er 10 skip som opererer i den Norske handelsflåten.

Haugesundregionen og Sunnhordland er fremdeles blant de regionen som har størst samlet skip og tonnasje, men blir likevel som smågutter å regne sammenlignet med Bergen. Vestlandet største by er også landets største shippingby. Bergen har 352 skip med en samlet bruttotonnasje på 6 075 407.