skjermbilde_2015-03-20_kl._08.32.54

Pilot får ubetinget fengsel

Piloten som fløy et helikopter som styrtet Røldal i 2013, er dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for uaktsomhet og brudd på luftfartsloven.

SAMFERDSEL: Helikopterulykken skjedde under et arrangement i alpinbakken. Ifølge dommen fløy helikopteret under den lovlige grensen på 150 meters høyde før styrten. Helikopteret knakk i to under ulykken som skjedde 27. april 2013.

Hardanger tingrett har også pålagt mannen å betale 5.000 kroner i sakskostnader.

SE VIDEO FRA ULYKKESSTEDET 

I tillegg til den uaktsomme flygingen, var piloten også siktet for å ha vært ruspåvirket under flyturen, men blodprøven hans forsvant fra lensmannskontoret, og han ble aldri tiltalt for dette, skriver NRK

Retten mener han drev ulovlig flyging, med bråe manøvre. Piloten skal i følge domspapirene ha vippet helikopteret i en hilsen til publikum. Deretter skal han ha trukket hardt i stikka slik at helikopteret steg bratt. Så foretok han en brå sving, som forårsaket at helikopteret styrtet i bakken.

Retten mener dette er uaktsomt, og ikke så forsiktig som man kan forvente av en pilot. Mannen har ikke erkjent straffskyld for forholdet. Ingen av de fem passasjerene ble alvorlig skadet i styrten. Det mener retten kun var tilfeldigheter.

I følge dommen sørget heller ikke for å få nok søvn før turen, ettersom han var på en bar ved 01.30-tiden, ifølge dommen.