sporten.sondrefolkedal.2015

Årets nykommer – Sondre Folkedal fra Håvik

Sondre Folkedal overrasket seg selv og konkurrentene under Sauda Backcountry Challenge i helgen. Med andre plass totalt, pluss tittelen: «Årets nykommer», vant han premier for nær 20 000 kroner i norgescuprennet.

Sondre Folkedal overrasket seg selv og konkurrentene under Sauda Backcountry Challenge i helgen. Med andre plass totalt, pluss tittelen: «Årets nykommer», vant han premier for nær 20 000 kroner i norgescuprennet. 

Sauda var i helgen åsted for et Norgescup renn i frikjøring. Denne sporten handler om at skiløperne oppsøker uberørte områder, hvor forholdene ofte er mer krevende enn i preparerte løyper. Disse krevende forholdene tiltrekker seg de beste skiløperne, og i Sauda reiste de 10 beste deltakerne med helikopter til Ravnafjell for å kjøre den andre omgangen i konkurransen. Frikjøring av dette slaget krever gode tekniske ferdigheter, og kjørerne må være oppmerksomme på potensielle farer i bakken, spesielt i avsidesliggende områder.

sporten.sondrefolkedal.02.2015

Sondre Folkedal med sjekken og noe av utstyret han vant etter andre plassen i norgescuprennet i Sauda.

Sondre Folkedal, som studerer idrett i Bergen, men opprinnelig kommer fra Håvik på Karmøy, deltok i sin første konkurranse dette året. I møte med flere profilerte, nasjonale kjørere imponerte han med andre plass totalt. Det gav en flott premiesum på 8000 kroner. Han vant også kåringen som beste nykommer og vant dermed skiutstyr for 10 000 kroner.

– Jeg visste at jeg har et høyt nivå inne, men ble overrasket selv av jeg ble så godt belønnet for det jeg gjorde. Styrken min er at jeg kan gjøre litt triks, og tar gjerne en salto, eller rotasjoner i hoppene i løypa. Flere av konkurrentene er kun opptatt av å kjøre rett ned, men jeg liker å trikse litt underveis, sier Sondre Folkedal til Karmøynytt.

Under konkurransen, ble de 10 beste utøverne etter første omgang kjørt opp i helikopter til Ravnadalen.

– Det var første gang jeg tok helikopter, og det var utrolig moro. For det meste går jeg til topps med utstyret på ryggen, og har ikke noe imot det. Som oftest er det kun de beste kjørerne, som lager egne filmer, som benytter seg av helikopter.

sporten.sondrefolkedal.03.2015

Liker hindringer

Han ble skikkelig bitt av basillen for sporten ved Molde Folkehøyskole hvor han trente mye i to år.

– Jeg prioriterer nå studiene i Bergen, og ønsker ikke for mye fravær fra høgskolen. Men allikevel har jeg hatt 34 dager på ski denne vinteren. Et par dager har jeg dratt opp til Ulriken, men kjører for det meste i Røldal og Sauda. Du kan si jeg er bitt av basillen og elsker sporten. Det å komme ut av komfort sonen, møte forskjellige utfordringer i fjellet, gjør at du aldri blir lei, men hele tiden utvikler deg. Det å tilpasse kjøringen etter hindringene du møter, er mye mer moro enn å kjøre i løyper hvor alle hindringene er tatt bort.

Med andre plassen i Sauda har han fått blod på tann og satser nå på en bra plassering i Røldal Freeride 22. – 24. april.

– Konkurransen i Røldal er Norges største, hvor det kommer flere utenlandske stjerner. Med den gode plasseringen i Sauda, håper jeg at jeg får startplass.

Kun de beste i verden klarer å leve av sporten, og Folkedal ser på seg selv som en nykommer.

– Studiene mine i Bergen krever ikke for mye fravær, men også den økonomiske siden er noe krevende så lenge jeg ikke har sponsorer. Det koster mye å delta i konkurranser, og det er noe av grunnen til at jeg ikke har deltatt i mer enn ett norgescuprenn i år. Premie- og utstyrs premiene jeg fikk i helgen kommer godt med, for utstyret vi bruker er kostbart.

sporten.sondrefolkedal.04.2015

Stadig flere karmøybuer markerer seg innen vintersport. Sondre Folkedal deltar i konkurranser med kjørere som bor til fjells og trener hver dag. Allikevel markerer han seg på høyt nivå.