Daglig leder for Håvik elektro- og mekaniske, Trond Inge Håvik og lærling i bedriften, Hege Austeng håper Fjord Motorpark blir en realitet.
Daglig leder for Håvik elektro- og mekaniske, Trond Inge Håvik og lærling i bedriften, Hege Austeng håper Fjord Motorpark blir en realitet.

–Ikke vær en passiv tilskuer

For fjortende gang vil Boals forumteater for Ungdom i Haugesund belyse et tema som angår ungdommens hverdag.

KLAR FOR PREMIERE: Etter mye øving er gjengen endelig klar for premiere av dramastykket Superhero. 

For fjortende gang vil Boals forumteater for Ungdom i Haugesund belyse et tema som angår ungdommens hverdag. Gjennom stykket «SuperHero» skal de i år sette fokus på unge som sliter med spillavhengighet og mobbing.

I kveld er det duket for premiere på Hemmingstad Kultursenter, hvor vi møter 22 aktører på scenen fra alderen 10-53 år. Sammen skal de formidle et budskap mange kanskje kjenner seg selv eller andre igjen i.

– Når en person har begynt å spille mye kan han eller hun bli veldig oppslukt i den verden. For de som sitter foran PC’n i timevis handler det ikke alltid om gleden over å spille. Ofte kan det dreie seg om mye mer, som for eksempel et ønske om å rømme inn i en annen verden der ting ikke er så vanskelig, forteller regissør, Niels Petter Solberg.

Boals Forumteater for Ungdom arbeider etter Augusto Boals forumteatermetode hvor publikum også er delaktig i å finne løsning til problemet som blir fremført på scenen.

Om å bli sett

Dataspill er en naturlig del av barn og unges mediehverdag. Spill kan være med på å gi både underholdning og en opplevelse av mestring. Men grensen til hvor det går over til å bli et problem, er noe både venner og familie bør være oppmerksomme på

– Vi prøver å vise gjennom stykket hvor viktig det er å gripe inn før det går for langt. Verden og det daglige miljøet vi lever i består av mange mennesker som velger å være passive tilskuere når situasjoner blir vanskelige, sier Solberg og legger til.

– I «SuperHero» møter vi blant annet en gutt som blir mobbet på skolen og har foreldre som blir oppslukt i en hverdag som krever mer enn hva de hadde forventet. Hva ville skjedd hvis gutten ble sett? Hvis foreldrene tok tak i situasjonen? Eller læreren opplyste om at han ofte er trett på skolen? Dette er noe publikum kommer til å være med på å diskutere.

Hvorfor heter stykket «SuperHero»?

 – Det heter det fordi en ofte utgir seg for å være en annen person på utsiden for å skjule slik en har det på innsiden, sier Solberg.

 Nesten utsolgt

 Billettene til «SuperHero» har allerede solgt ut syv av åtte forestillinger. Det er bare selve premiereforestillingen 22. mars som har ledige billetter igjen.

– Det er veldig gøy at et lite teater utenfor sentrum blir lagt merke til både her og i resten av landet. Noe som igjen viser at alt ikke behøver å skje på en hovedscene. Det kan også skje på et lite kultursenter, forteller Solberg.

Boals Forumteater for Ungdom har tidligere blitt tildelt Haugesund Kommunes Kulturpris, Haugesund Sparebanks Kulturpris og «Inspirasjonsprisen» fra Scenetekstfondet/Norsk teaterråd.–