Her fikk de faglig input. Neste år setter de opp forestillingen «Inni mørke fjellet gryr ein lysare dag» som handler om gruvedriften på Visnes.
Her fikk de faglig input. Neste år setter de opp forestillingen «Inni mørke fjellet gryr ein lysare dag» som handler om gruvedriften på Visnes.

«Kostbar velsignelse»

– Den kristne kanalen TV Visjon Norge har hatt en enorm utvikling de siste årene, ikke minst takket være en stor andel seere og trofaste givere i Karmøy.

Ukens leder: Trodde du at det største trossamfunnet i Karmøy heter statskirken, Frelsesarmeen, Pinsebevelgelsen eller Frie Venner? Da tror jeg du tar feil. Den største forsamlingen heter nok «hjemmesitterne» og er god plassert i godstolen med fjernkontrollen plassert mellom foldede hender.

Den kristne kanalen TV Visjon Norge har hatt en enorm utvikling de siste årene, ikke minst takket være en stor andel seere og trofaste givere i Karmøy.

Uten å måtte gå en meter fra stua, kan forsamlingen sitte hjemme og følge møter, vitnesbyrd og forbønn med kaffekoppen like i nærheten. Til og med kollekten kan ordnes hjemmefra. Det er bare å ringe kanalen og gi førti tusen, åtti tusen, hundrede tusen, – alt etter hvilken velsignelse du ønsker å oppnå.

Minstepensjonister, trygdede og folk med solide lommebøker følger oppfordringen fra predikanten og sender inn penger. Kanskje opplever noen at livet tar en ny retning etter transaksjonen, mens andre sitter tilbake med både redusert konto og store samvittighetskvaler.

I løpet av de siste dagene har kanalens leder, Jan Hanvold blitt portrettert i Dagsrevyen og måtte tåle kritisk søkelys i den kristne avisen Vårt Land for blant annet måten det samles inn penger på. Bakgrunnen for det hele var at den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde tilbød velsignelse og mirakler mot pengegaver. I løpet av en kveld med innsamling kom det inn 400.000 kroner fra seere i hele landet. Pengene blir svært viktig når kanalen skal innfri sine visjoner om å bli verdensdekkende ved hjelp av frivillige gaver.

Men det er ikke bare penger Hanvold er kjent for å snakke om. Pastoren og kringkastingssjefen har fått ord på seg for å være svært frittalende, noe som nylig fikk Vårt Land til å samle et knippe av uttalelsene;

I februar i fjor skal Hanvold ha antydet at branntragedien i Lærdal og Flatanger var en straff fra Gud. I juli 2013 sa han at kristne som stemmer på Arbeiderpartiet burde skamme seg og be Gud om tilgivelse. I oktober 2010 sendte han programmer med den amerikaske predikanten Thurman Scrivner som mener at kreft og funksjonshemmede barn skyldes synd. Da sistnevnte sak ble meldt til Pressens faglige utvalg, sa Hanvold at all reklame er god reklame.

Da Hanvold holdt møte på Åkra i 2013 ønsket Karmøynytt å være tilstede og intervjue TV-pastoren, noe som skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. I frykt for at vi skulle tablodisere saken vår, måtte vi blant annet gå med på å bli filmet av Hanvolds assistent mens vi gjorde jobben.

For oss lokaljournalister som til daglig er vant til å jobbe opp mot menigheter og organisasjoner i Karmøy står dette i sterk kontrast til hvordan vi ellers blir møtt. Hos menighetene treffer vi regelmessig mennesker som vier livet sitt til å hjelpe folk rundt seg, helt uten betingelser og med full åpenhet. Jeg tenker på Frelsesarmeen i Kopervik som sørger for at sultne innbyggere blir mettet hever eneste uke. Det samme med Heart-kafeen i Skudeneshavn. THK-stiftelsen på Bygnes har i 20 år og på frivillig basis kjørt trailere med klær, mat og medisinsk utstyr til nødlidende i Ukraina. Jeg kunne nevnt mange mange flere.

Jeg vil tro at mange av dem som bruker livet og midlene sine på å hjelpe andre sitter tilbake med god følelse av å kunne bidra, uten at det nødvendigvis sitter noen i andre enden å skriver regnskap over fremtidig velsignelse.