ÅPNER SNART: Fra venstre, Olav Selikken, Oddrun Østevik, John Ståle og Ludvig Egge.
ÅPNER SNART: Fra venstre, Olav Selikken, Oddrun Østevik, John Ståle og Ludvig Egge.

Krever rundkjøring i Veakrossen

Karmøy Frp vil omdisponere penger i Haugalandspakken.

Sagaen om omkjøringsveien fra Åkra-sør til Vea ser ikke ut til å ha noen ende. Nylig sendte Statens Vegvesen over en revidert plan til Karmøy kommune der en rekke endringer er gjort i forhold til traseen som tidligere ble forkastet av fylkesmannen.

– Vi har gjort en ganske stor utredning av hvert enkelt punkt for å se på det fylkesmannen hadde anmerkninger til. Om det lar seg gjøre på en annen måte eller om det trengs utfyllende informasjon, sier seksjonssjef i Statens Vegvesen, Ivar Thorkildsen til Karmøynytt.

På bristepunktet
Saken er nå til vurdering hos administrasjonen i kommunen før den skal opp til politisk behandling. Mens man venter på at en endelig avgjørelse om omkjøringsveien skal komme, er trafikksituasjonen i hovedkrysset i Veakrossen på bristepunktet. Karmøy Frp krever derfor at det bygges en midlertidig rundkjøring for å lette på trafikkforholdene.

– Selv en rundkjøring her er for dårlig. Men frem til man får en omkjøringsvei med foråpentligvis planfritt kryss, så kan en rundkjøring fungere midlertidig, sier kommunestyrerepresentant, Helge Thorheim (Frp).

Han viser blant annet til beregninger fra Statens Vegvesen med at 11.000 biler passerer veikrysser i løpet av døgnet. Det høye antalle tilsvarer at strekningen i realiteten skulle vært bygget ut med fire-felts vei. Nå mener Thorheim at det bør prioriteres penger i Haugalandspakken slik at veikrysset blir utbedret.

– Vi kommer til å fronte at dette må inn i Haugalandspakken slik at det skjer noe raskt, sier Thorheim.

Taper millioner
En som er fornøyd med at noe tar tak i veisituasjonen er Jan Erik Naley som har drevet næring i Veakrossen i 25 år.

– Mange vegrer seg rett og slett for å kjøre inn i Veakrossen for å handle, sier han.

Naley får støtte fra daglig leder, Pål A. Døsen i Skude Mur. Frp-formannen har i flere år fått tilbakemeldinger fra kunder som heller handler andre steder hvor det er enklere tilgang fra hovedveien. I tillegg ser han ofte at det oppstår farlige situasjoner når bilistene skal ut og inn av krysset.

– Jeg ser at mange tar store sjanser for å komme seg ut på veien. Det er bare tidsspørsmål før det går skikkelig galt, sier Døsen.

Haster
Både politikerne og næringslivet tenker på hvordan situasjonen utvikler seg når Storhall Karmøy står ferdig i løpet av året og tusener av publikummere skal bruke veien i forbindelse med større arrangement. I tillegg planlegges det minst to hundrede nye boliger i Veavågen fremover, utbygging av sykehjem og ny ungdomsskole.

– Av respekt for dem som bor på Vea og som er etablert i området må det komme en kjapp løsning, krever Naley.