TRENERTEAM: Knut Erik Folland (i midten) under Vards solide treningskamp mot Åkra i helgen. Med på bildet ser vi Tor Martin Hegrenes (t.h.) og Samuel Svendsen.
TRENERTEAM: Knut Erik Folland (i midten) under Vards solide treningskamp mot Åkra i helgen. Med på bildet ser vi Tor Martin Hegrenes (t.h.) og Samuel Svendsen.

– Vi må snakke hverandre opp

I Knut Erik Folland har Vard fått en trener med klar røst og fotballfilosofi. Målet er å utvikle klubbens mange talenter til å bli tippeligaspillere.
TRENERTEAM: Knut Erik Folland (i midten) under Vards solide treningskamp mot Åkra i helgen. Med på bildet ser vi Tor Martin Hegrenes (til høyre) og Samuel Svendsen.

I Knut Erik Folland har Vard fått en trener med klar røst og fotballfilosofi. Målet er å utvikle klubbens mange talenter til å bli tippeligaspillere.

Hele åtte juniorspillere har trener Knut Erik Folland hentet opp i a-stallen til SK Vard Haugesund. I treningskampen mot første divisjonslaget Åsane (1-1) var ni spillere under 19 år på banen samtidig.

– For meg er det viktig å vise de unge spillerne i klubben, at de vil få muligheten på a-laget. I kullene fra 12 til 16 år har vi gutter som allerede holder et høyt ferdighetsnivå, trener hardt og satser seriøst. Mange av disse vil i årene framover få sjansen på a-laget, sier Folland.

Han lar seg ikke påvirke av klubbens dårlige økonomi, og tror på en positiv framtid for laget.

– Hvis vi klarer å holde oppe den gode satsingen i barne- og ungdomsfotballen, vil vi på sikt kunne spille oss opp i første divisjon. Hvis vi rykker opp, må vi tåle å rykke ned, uten at vi henter mange, nye spillere utenfra. Målet mitt er først og fremst å bygge opp et lag med lokal tilhørighet, og ha hovedfokus på spillerutvikling. I Vard er det mange dyktige trenere i barne- og ungdomsavdelingen, og jeg vil at det store arbeidet de legger ned skal vise igjen på a-laget.

Vil skape tippeligaspillere – til FKH

Folland er imponert over hva FK Haugesund har bygd opp, og håper på sikt at de kan være med å skape tippeligaspillere.

GODE RESULTATER: Tom M. Undheim scoret to mål i sist treningskamp mot Åkra IL, og er en av mange unge spillere som virker å ha tatt nye skritt med Folland som trener.

GODE RESULTATER: Tom M. Undheim scoret to mål i sist treningskamp mot Åkra IL, og er en av mange unge spillere som virker å ha tatt nye skritt med Folland som trener.

– Jeg ser absolutt verdien av å ha en toppklubb i byen, og håper vi kan være med få fram tippeligaspillere, som primært bør gå til FKH. De talentene hos oss, som blir modne nok for et høyere nivå, har en unik mulighet i byen.

På samme tid som SK Vard Haugesund satser på ungdommen, ser det betydningen av å ha noen rutinerte spillere på laget.

– Folk «prikker» meg på skulderen og mener vi har for lite rutine i laget. Heldigvis har vi en del stabiliserende spillere blant alle de unge. Roy Miljeteig, Jørn Lilleng, Erlend Drivenes, Rune Løvland, Helge Sandvik og Andre Bundegaard skaper trygghet i gruppen. Per dags dato har vi litt ubalanse i forhold til spillere med offensive og defensive kvaliteter, og skulle gjerne hatt inn en rutinert midtstopper. Men det må være en spiller som foruten erfaring, er flink med unge spillere og er rimelig.

Han er veldig fornøyd med å ha fått Andreas Ulland Andersen tilbake på laget.

– Han er en berikelse for laget, en fantastisk gutt på alle måter og en solid forsterkning. Han har et utrolig høyt nivå, og blir en nøkkelspiller for oss.

Vil snakke alle opp

Møtet med Haugesund har vært positivt for Folland, men han synes klubbene i byen bør bli flinkere til å gjøre hverandre gode.

–  Rivaliseringen mellom klubbene i byen synes jeg er positiv så lenge den går på produkt og prestasjoner. Men vi snakker hverandre for mye ned. Har vi ikke noe positivt å si, bør vi ikke si noe. Men det er mye positivt som skjer i klubbene, og jeg synes vi bør bli flinkere til å heie på hverandre. Hvis vi vil ha et godt produkt, og ha gode prestasjoner, må disse komme gjennom hardt arbeid, ikke ved at vi snakker andre ned.

Gjennom Folland har Vard Haugesund fått en trenerkapasitet til klubben. Han har tippeligakamper for HamKam, før han de siste åtte årene har gjort en formidabel jobb for Førde. Høgskolestudier i idrett og psykologi gir faglig tyngde til trenerjobben.

Gode resultater

– Åtte år er lenge i en klubb, og jeg kjente på at jeg trengte nye utfordringer. Jeg er stolt over jobben i Førde, hvor fotballavdelingen gikk fra 600 til 1200 aktive spillere under min tid i klubben. A-laget gikk fra å være et middels tredje divisjonslag til å kjempe om opprykk til første divisjon i fjor. Men tiden var nå moden for å prøve noe nytt, og Vard passet meg fint.

I treningskampene så langt i sesongen, har det unge Vard-laget imponert med gode resultater mot Ulf Sandnes (0-0), Egersund (1-0) og Åsane (1-1).

– Jeg synes vi har kommet et godt stykke på vei, hvor flere av de unge spillerne har utviklet seg mye. Men treningskamper er treningskamper, og selv om det ser positivt ut, har jeg ikke klart noe tabelltips.

18. mars reiser laget på en ukes treningsleir til Tyrkia. Spillerne finansierer selv turen gjennom dugnader og egenandeler.